Pasta z ciecierzycy - przepis do chleba na kanapki | Przepisy.pl pixel

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
348 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 3

Krok 4

Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus czyli pasta z ciecierzycyHummus czyli pasta z ciecierzycy

Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione pieczywo. Hummus to błyskawiczna przekąska, która umili oglądanie telewizji lub czas spędzony z przyjaciółmi przy kieliszku ulubionego wina. Niezwykle popularna w kuchni arabskiej, powoli podbija serca smakoszy w naszym kraju. Pasta przygotowywana jest na wiele sposobów, jednak nieodłącznym elementem każdego przepisu, są ziarna ciecierzycy, czosnek, oliwa oraz tahini czyli oleista pasta sezamowa. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie hummusu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, dopiero potem je gotować. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzyca jest wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie, bo to element wielu ciekawych dań. Chcesz wypróbować jej kulinarny potencjał? Przygotuj hummus!