
Składniki
400 gramów
3 litry
1 sztuka
1 sztuka
40 mililitrów
50 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw w niej na minimum 12 godzin (najlepiej na noc). Po upływie tego czasu ugotuj ciecierzycę do miękkości w tej samej wodzie. Kiedy będzie już gotowa, odmierz 100ml wody, w której się gotowała i odstaw. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj sól oraz Przyprawę w Minikostkach Czosnek Knorr i miksuj ze sobą ok. 2 minuty. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę i podlej wodą, która została po jej ugotowaniu. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krok 3
Do mikstury z ciecierzycy dodaj soku ze świeżej cytryny i pastę sezamową. Ponownie zmiksuj całość. Jeśli lubisz, może dodać na koniec odrobinę soli lub pieprzu. Gotowe!
Krok 4
Domowy hummus podawaj na zimno do grzanek, pity lub jako dodatek do świeżych warzyw. Przechowuj w lodówce.

Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby hummus był jeszcze bardziej gładki, w końcowym etapie miksowania wlej cienkim strumieniem odrobinę oleju i zmiksuj całość na wysokich obrotach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy hummus
Bardzo modna pasta – hummus dotarła do nas z Bliskiego Wschodu i przypomniała wielu smakoszom o pomysłowym zastosowaniu ciecierzycy. Serwują ją zarówno eleganckie restauracje, jak i popularne food trucki. Wypróbuj domowy hummus! Przepis jest naprawdę prosty.
Dla kogo?
Komu posmakuje domowy hummus? Przepis na tą pastę to propozycja dla osób, które lubują się w kuchni Bliskiego Wschodu oraz wszystkim tym, które lubią eksperymentować w kuchni.
Na jaką okazję?
Wegańskim hummusem z ciecierzycy wzbogacisz codzienne posiłki. Pasta doskonale sprawdza się jako imprezowa przekąska – zaskocz biesiadników czymś więcej, niż tylko sałatką jarzynową. Hummus domowy może być również świetnym dodatkiem do dań z grilla.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca, jak każda inna roślina strączkowa, zanurzona w wodzie, będzie pęcznieć. Zanim więc odstawisz ją do nocnej kąpieli, upewnij się, że jest całkowicie zanurzona w wodzie (najlepiej, jeśli nad nią będzie jeszcze ok. 5 cm wody).
Dla urozmaicenia:
Domowy hummus wegański bardzo dobrze smakuje jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw. Do jego przyprawienia można użyć natki pietruszki i ziaren czarnuszki.