Schab z morelami w sosie - nadziewany: pieczony - Przepisy.pl pixel

Schab nadziewany morelami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 łyżki

0.5 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przebij płat mięsa wzdłuż włókien rączką drewnianej łyżki. Nadziej je morelami, wciskając je drewnianą łyżką.

Schab nadziewany morelami - Krok 1

Krok 2

Obierz cytrynę ze skórki. Wymieszaj skórkę cytryny z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wetrzyj w mięso. Zostaw na noc przykryte folią aluminiową.

Schab nadziewany morelami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Oblej mięso 2 łyżkami stołowymi oleju z każdej strony i obsmaż na patelni. Następnie umieść w brytfannie.

Schab nadziewany morelami - Krok 3

Krok 4

Wlej 250 ml wody. Piecz bez przykrycia przez 40 min. Wlej więcej wody, jeśli to konieczne. W międzyczasie posiekaj drobno szalotki i podsmaż je w ½ łyżki oleju, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodaj octu balsamicznego i gotuj na małym ogniu, aż połowa wyparuje. Wyciągnij mięso z piekarnika, odlej sos z pieczeni. Przykryj mięso i odłóż na 10 min. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, rozgniecioną gwiazdkę anyżu i sos z pieczeni do szalotek. Wszystko dobrze zmiksuj i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj mięso z sosem, z ziemniakami i prostą sałatką z liści sałaty i rzodkiewek.

Schab nadziewany morelami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nadziej mięso suszonymi śliwkami lub figami. Wieprzowina pasuje do wielu ziół i przypraw – spróbuj majeranku, rozmarynu i czosnku. Czosnek przechowuj w temperaturze pokojowej, by nie stracił świeżości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab nadziewany morelamiSchab nadziewany morelami

Podaj tę fantastyczną pieczeń wieprzową nadziewaną suszonymi morelami z sosem, od którego cieknie ślinka i słuchaj, jak wszyscy chwalą Twoją kuchnię.