Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
łatwe
6425 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
8 sztuk
10 sztuk
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 opakowanie
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczywo pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, bulion oraz jajko. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem.

Krok 2
Mięso oczyść z błon, a następnie cienkim nożem zrób otwór w środku schabu na wylot. Natrzyj mięso przyprawą do mięs.

Krok 3
Przygotowanym farszem wypełnij otwór w mięsie. Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni i zawiń ściśle w folię aluminiową. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 4
Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni. Wlej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj sos pieczeniowy ciemny Knorr. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu mięso pokrój w plastry i podawaj z powstałym pieczarkowym sosem.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać odrobinę posiekanej natki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym będzie idealną propozycją. To dobra alternatywa dla potraw z kurczakiem, ponieważ łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z aromatycznymi ziołami. Całość dopełnia delikatny sos. Schab sprawdzi się na niemal każdą okazję, jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy, że zasugerujesz się poniższymi wskazówkami. Na początek przyrządź farsz – pieczywo tostowe pokrój w kostkę, dodaj do niego posiekane składniki: natkę pietruszki, suszony tymianek i czosnek. Do mieszanki wlej bulion i wbij jajko, wymieszaj wszystko oraz odpowiednio dopraw. Teraz przygotuj mięso – oczyść je, umyj i osusz, natrzyj przyprawami: pieprzem, papryką i majerankiem, a następnie zrób w nim otwór. Przygotowanym farszem wypełnij wnętrze mięsa, po czym zawiń je w folię i podsmaż z każdej strony. Teraz wystarczy umieścić je w piekarniku i piec przez kilkadziesiąt minut. Smak potrawy doskonale uzupełni sos grzybowy przygotowany według poniższego przepisu. Schab serwuj solo lub z pieczonymi ziemniakami.