Schab pieczony z sosem gulaszowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony z sosem gulaszowym

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

8

heart
166 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

8 łyżeczek

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

8 plastrów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 opakowanie

8 łyżeczek

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj zalewę - połącz Knorr Naturalnie Smaczne „Gulasz" z 1 łyżeczką oleju. Wysmaruj uprzednio umyty schab i piecz w temperaturze 190 °C około 50 minut.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj i posyp zielonym koprem.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 2

Krok 3

Umyj bakłażana, przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż ze środka część miąższu.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 3

Krok 4

Miąższ połącz z posiekanym koprem, pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i cukinią oraz startym świeżym imbirem. Całość wymieszaj i włóż do środka bakłażana po czym go zapiecz. Tak przyrządzonego bakłażana można spożywać na ciepło lub na zimno.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 4

Krok 5

Marchew i seler umyj, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj chrzan i Knorr Naturalnie Smaczne Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą z pozostałą ilością oleju. Surówkę posyp natką pietruszki.

Schab pieczony z sosem gulaszowym - Krok 5
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy D, niacyny, witamin z grupy B: B1, B6, B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony z sosem gulaszowymSchab pieczony z sosem gulaszowym

Lubisz wyraziste potrawy? Schab pieczony z sosem gulaszowym to danie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Z pewnością zachwyci Cię znakomitym smakiem soczystego mięsa oraz ostrością sosu rodem z węgierskiego talerza. Całość wzbogacona o bukiet warzyw to gwarancja zbilansowanego obiadu.

Dla kogo? To znakomity przepis dla fanów gulaszu. Doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny, zwłaszcza podczas chłodnych dni – rozgrzeje i nasyci.

Na zdrowie! Przepis na obiad doskonały? Masz go przed sobą! To danie jest nie tylko pożywne, ale równocześnie stanowi element zbilansowanej diety 2000 kcal. Jedna porcja pieczonego schabu z sosem gulaszowym oraz dodatkami zaspokoi aż 39,5% dziennego zapotrzebowania na białko. To wyśmienity wynik! A co z warzywami? Marchew, natka pietruszki, brokuł oraz bakłażan dostarczą Ci witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy wiesz, że? Gulasz to po węgiersku pörkölt. Nazwa wywodzi się od starego węgierskiego słowa – pergelt, co w tłumaczeniu oznacza „przypieczony” bądź „przyrumieniony”.