
Składniki
2 sztuki
50 gramów
3 łyżki
150 gramów
10 sztuk
5 sztuk
20 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki na pizzę z tortilli i rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół lub termoobiegu. W małym naczyniu wymieszaj passatę pomidorową z przyprawą Knorr. Całość dopraw odrobiną soli.

Krok 2
Na jednym placku tortilli rozłóż równomiernie połowę przygotowanego tartego sera mozzarella. Następnie przykryj całość drugim plackiem tortilli.

Krok 3
Tak przygotowany spód na pizzę z tortilli posmaruj sosem pomidorowym, następnie rozłóż plasterki salami i odcedzoną kukurydzę. Całość oprósz pozostałym serem mozzarella.

Krok 4
Gotową pizzę z placka tortilli przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Po wyjęciu z pieca pizzę z tortilli udekoruj, kładąc na wierzch rukolę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.


Dobra rada:
Do pizzy na spodzie z tortilli możesz także dodać czarne oliwki i jeśli lubisz ostrzejsze smaki – papryczkę chilli.Pizzę z tortilli możesz przygotować również na patelni. Zacznij od podpieczenia na patelni na średniej mocy palnika placka z jednej strony. Przekręć go na drugą stronę, nałóż składniki zgodnie z przepisem. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z tortilli
Pizza na spodzie z tortilli to prawdopodobnie jeden z najprostszych sposobów na domową pizzę. W sam raz, gdy brakuje ci czasu na wyrabianie ciasta z drożdżami lub zwyczajnie nie czujesz się na siłach, by skonfrontować się z tą kultową włoską potrawą. Podstawą w naszej propozycji są placki z tortilli. Choć zwykle kojarzone są z kuchnią meksykańską, tym razem zaprezentujesz je swoim bliskim w wydaniu, któremu zdecydowanie bliżej do słonecznego Półwyspu Apenińskiego.
Dla kogo?
Przepis na pizzę z tortilli nie jest wymagający, dlatego to idealna propozycja dla niedoświadczonych amatorów kulinarnych! Pokochają go również wielbiciele prostoty i oszczędności czasu w kuchni będą wniebowzięci. Przekonasz się, że kilka placków tortilli zawsze warto mieć w zanadrzu. Zamknięte mogą być dość długo przechowywane, mogą więc z powodzeniem być kołem ratunkowym w sytuacji podbramkowej, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś smacznego do zjedzenia.
Na jaką okazję?
Nie, to nie pomyłka – zrobienie pizzy z tortilli dla dwóch osób naprawdę zajmuje tylko 20 minut. Trzeba zostać dłużej w pracy? A może po drodze dopadły cię korki i po powrocie do domu marzysz tylko o smacznym obiedzie? To nie pora na skomplikowane dania. Pizza z tortilli okaże się wybawieniem. Przepis możesz wykorzystać nie tylko jako szybkie danie. Pizza na spodzie z tortilli to świetny pomysł na przekąskę np. podczas spotkania ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, że pomidorki koktajlowe i rukolę należy ułożyć na wierzchu dania dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika. Tego rodzaju produkty źle znoszą obróbkę w wysokiej temperaturze i nie smakowałyby tak samo dobrze.
Dla urozmaicenia:
Wielką zaletą pizzy z tortilli z piekarnika jest fakt, że w ramach dodatków możesz użyć niemalże wszystkiego, co masz w lodówce. Zabrakło salami? Ale jest inna szynka lub kiełbasa. Droga wolna! Czarne lub zielone oliwki, kilka pieczarek albo żółty ser też będą pasować idealnie. A jeśli nie masz pod ręką passaty, sięgnij po koncentrat pomidorowy! To samo dotyczy tortilli – nie musi być pszenna. Równie dobrze możesz wykorzystać placek pełnoziarnisty.