Sałatka z arbuzem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem i serem feta

oraz miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój ser, a świeżą miętę posiekaj.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Stwórz aromatyczny, francuski sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i sokiem z cytryny.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj teraz sos z arbuzem i miętą. Sałatkę ułóż na talerzu lub w salaterce.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu połóż delikatnie ser. Najlepiej podawaj sałatkę lekko schłodzoną.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki z arbuzem możesz również dodać kilka listków zielonej sałaty np. rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka z awokado
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i serem fetaSałatka z arbuzem i serem feta

Sałatka z arbuzem, serem feta i miętą to doskonały pomysł na lekki i orzeźwiający obiad lub kolację w letnie dni. Możesz ją również podczas grilla lub przyjęcia będzie wyśmienitym dodatkiem do pieczonych ryb, mięs i szaszłyków. Składniki dania bardzo dobrze będą się komponować z wyrazistym sosem francuskim o cytrynowym posmaku, w skład którego wchodzą: cebula, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz biały, kurkuma, koperek, lubczyk oraz gorczyca. Jeżeli nie przepadasz za słonym serem feta, możesz zastąpić go delikatną, łagodną w smaku mozzarellą. Na koniec, posyp całość drobno posiekanymi liśćmi mięty. Możesz je również wymieszać pół na pół z kolendrą – wówczas sałatka nabierze nieco egzotycznego smaku. Sałatkę podawaj solo, z grzankami lub bagietką. Przed zaserwowaniem, włóż ją do lodówki na około trzydzieści minut. Zamiast w sposób tradycyjny, w misce, możesz podać ją w wydrążonej połówce arbuza.