Sałatka z jajkiem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem i szparagami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

53

heart
529 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1061 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

12 sztuk

2 sztuki

8 łyżek

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i umieść w dużej misce. Umyte szparagi gotuj przez kilka minut, a po ostudzeniu pokrój na kawałki i dodaj do sałaty.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 1

Krok 2

Do miski dodaj także cząstki pomidora, jajko na twardo, posypując wszystko pestkami słonecznika (możesz podprażyć pestki na suchej patelni) i grzankami.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 2

Krok 3

Polej całość przygotowanym sosem Knorr.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A.

3

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 10.06.2023

    Super sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Piątek

    Ilona Piątek , 18.01.2022

    Wyśmienita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Piątek

    Ilona Piątek , 17.01.2022

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i szparagamiSałatka z jajkiem i szparagami

Sałatka z jajkiem i szparagami to pożywny posiłek, który doskonale sprawdzi się jako fit kolacja. Przygotuj ją na bazie chrupiącej sałaty lodowej z dodatkiem warzyw oraz z grzankami. Sałata ta jest dość delikatna, dlatego urozmaicisz smak całości, polewając ją sosem włoskim z suszonymi pomidorami. Zacznij jednak od umycia warzyw i ugotowania szparagów – pamiętaj, że główki gotują się szybciej niż pozostała część łodygi. Odłam z nich zdrewniałe końcówki, a w razie potrzeby obierz i po przestudzeniu dodaj je do sałaty. Kolejne składniki sałatki to: pomidor, jajko na twardo oraz grzanki. Przygotuj je samodzielnie ze zdrowego razowego chleba – wystarczy, że kawałki chleba podsmażysz na suchej patelni. Żeby urozmaicić sałatkę, dodaj do niej ziarna słonecznika, najlepiej prażone, które są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Przekąskę polej sosem na bazie oliwy. Sałatka z jajkiem i szparagami to zdrowy i pożywny posiłek, który dostarcza 160 g warzyw. Jest więc pełen cennych składników mineralnych, takich jak potas (526 mg, tzn. 26% DRWS) , fosfor (186 mg, tzn. 27% DRWS) i magnez (61 mg, tzn. 16% DRWS), a także stanowi bardzo dobre źródło witaminy C (29 mg, tzn. 36% DRWS)  oraz E (6,1 mg, tzn. 51% DRWS). Przygotuj tę sałatkę na najbliższą kolację.