Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

13

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

10 łyżek

1 szklanka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok. 5 minut.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 1

Krok 2

Pestki dyni upraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 2

Krok 3

Maliny opłucz pod bieżącą wodą, osącz z nadmiaru wody.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 3

Krok 4

Owsiankę przelej do miseczki.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 4

Krok 5

Gotową owsiankę udekoruj malinami i pestkami dyni.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, manganu, kobalaminy, potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyniLetnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni

Owsianka jest klasycznym sposobem na pożywny początek dnia, popularny zwłaszcza wśród osób aktywnych i prowadzących zdrowy styl życia. Przekąska ta znów wraca do mody: jest pyszna i jednocześnie zdrowa, a przygotować można ją różnorodnie. Mleczną zupę przyrządzisz nie tylko z płatków owsianych – w podanym przepisie zostały zastąpione żytnimi. Sięgnij po wersję pełnoziarnistą, nie błyskawiczną, a jeśli wolisz płynniejszą owsiankę, dodaj do niej nieco wody. Śniadanie to jest pełne witamin. Zawiera np. witaminę B12 (0,78 mg, tzn. 31% DRWS), B2 (0,41 mg, tzn. 29% DRWS) oraz kwas foliowy (45 mcg, tzn. 23% DRWS), a także wiele cennych składników mineralnych, np. potas (558 mg, tzn. 30% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS), żelazo (2,9 mg, tzn. 21% DRWS), a nawet mangan (1 mg, tzn. 50% DRWS). Co ważne, mangan jest mikroskładnikiem, który przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, utrzymania zdrowych kości oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Zacznij zdrowo dzień!