Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką
łatwe
526 osób zapisało

Składniki
4 plastry
2 łyżeczki
560 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj mięso i osusz. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr do grilla i odstaw na 15 minut do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Mięso usmaż na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.

Krok 2
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, zawiń pojedynczo w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180 °C, ok. 20 minut).

Krok 3
Przygotuj surówkę: kapustę i paprykę opłucz pod bieżącą wodą, następnie pokrój (kapustę w paseczki, paprykę w drobną kostkę). Do smaku można dodać świeżo mielony pieprz kolorowy.

Krok 4
Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Krok 5
Do obiadu wypij sok marchwiowy.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, manganu, kobalaminy (witamina B12), jodu, witaminy E, witaminy D.
Wartość kaloryczna 3/4 szklanki soku z marchwi to 67,1 Kcal.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką
Grillowany schab z pieczonymi ziemniakami i surówką to smaczna i pożywna propozycja obiadowa. Jest jednym z nielicznych posiłków w tej diecie, w których występuje mięso – w pozostałych przeważają składniki pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi, np. najnowszą piramidą zdrowego żywienia człowieka Instytutu Żywności i Żywienia. Mięso przed smażeniem zamarynuj w mieszance przypraw, by nabrało aromatu i smaku, a kiedy będzie się marynować, wykorzystaj ten czas na upieczenie ziemniaków. Wybierz młode, najlepiej nieduże egzemplarze, ponieważ szybciej się upieką, a ich skórka nie wymaga obierania. Umyj je dokładnie, osusz i zawiń w folię aluminiową. Grillowane mięso podawaj ze zdrową surówką z kapusty pekińskiej. Obiad popij fit sokiem marchwiowym bez dodatku cukru, najlepiej świeżo wyciskanym. Grillowany schab z pieczonymi ziemniakami to pożywny posiłek, bogaty w witaminy z grupy B (B1 – 1,54 mg, tzn. 140% DRWS, B2 – 0,48 mg, tzn. 34% DRWS, B6 – 1,37 mg, tzn. 97% DRWS, B12 – 1,14 mcg, tzn. 46% DRWS), witaminę A (1162 mcg, tzn. 145% DRWS) i witaminę C (75 mg, tzn. 93% DRWS), a także inne cenne dla zdrowia składniki, takie jak cynk (4,4 mg, tzn. 44% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS) oraz potas (1496 mg, tzn. 75% DRWS).