Schab pieczony z ziemniakami w naczyniu: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 pęczka

80 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Połącz olej z wodą Przyprawą Knorr oraz majerankiem Knorr. Natrzyj mięso połową marynaty.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, większe przekrój na pół i wymieszaj z pozostałą marynatą.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki oraz schab i całość piecz temperaturze 190 st. C przez 45 minut. Schab podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami oraz świeżym koperkiem i chrzanem.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziemniakami Pieczony schab z ziemniakami

Upieczony w kawałku schab, pokrojony na cienkie plastry i podany z ziemniaczkami w mundurkach to klasyka kuchni środkowoeuropejskiej. Warto więc wiedzieć, jak ją przygotować, aby dojść w tym do perfekcji. Otoczony zielonym płaszczykiem z ziół schab będzie wyglądał pięknie na talerzu i doskonale smakował. Na pieczeń najlepiej nadaje się środkowa część schabu wieprzowego. Zanim wsadzisz mięso do piekarnika, koniecznie posmaruj go ziołową pastą. Ze schabem doskonale komponują się niemal wszystkie przyprawy, ale tym razem proponujemy suszony majeranek połączony z oliwą. Ostrości delikatnemu mięsu po upieczeniu nada chrzan. Prócz mięsa ważnym punktem tego obiady będą upieczone w mundurkach ziemniaczki, które koniecznie posyp Fixem z masełkiem i dodatkiem koperku. Do tego zasmażana kapustka i sukces kulinarny gwarantowany.