Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
łatwe
2061 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
1 pęczek
0.5 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przepłucz na sicie i odciśnij. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazda, a następnie zetrzyj tak samo, jak ziemniaki. Marchewkę obierz i również zetrzyj.

Krok 2
W misce połącz starte warzywa, jajka, mąkę oraz posiekany czosnek – wszystko razem dopraw mieszanką Knorr i wymieszaj.

Krok 3
Pstrąga porwij na mniejsze kawałki, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże placuszki – po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 5
Śmietanę wymieszaj z grubo pokrojonym szczypiorem i sokiem z cytryny – dopraw do smaku i podawaj razem z placuszkami.


Dobra rada:
Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować wegetariańską wersję placuszków bez mięsa, np. z wędzonym serem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją na obiad czy kolację. Łączą w sobie różne smaki i faktury. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w takiej postaci jeszcze ich nie próbowałeś. Nic straconego! Sięgnij po przepis na placki warzywne z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.
Dla kogo?
Dla osób, które szukają bardziej nowoczesnych przepisów – alternatywy dla tradycyjnych receptur. Dla tych, którzy lubią bawić się smakiem!
Na jaką okazję?
Placki z cukinią są idealne na co dzień!
Czy wiesz, że?
Pstrąg nazywany jest królem polskich rzek. Ze względu na swoje pyszne, delikatne mięso, to niekwestionowany lider wśród ryb!
Dla urozmaicenia:
Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować placuszki bez mięsa, dodając m.in. wędzony ser.