
Składniki
1 opakowanie
600 mililitrów
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj dużą miskę, w której będziesz mieszać składniki na placki. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Wymieszaj ją z 600 mililitrami zimnej wody. Wbij do miski także jedno jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie powinno nieco zgęstnieć.

Krok 2
Rozgrzej na patelni 150 mililitrów oleju. W międzyczasie przygotuj miskę z ciastem i łyżkę. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący, nakładaj łyżką porcję ciasta na placki. Smaż przez kilka minut z obu stron, aż placki nabiorą złotego koloru. Odkładaj je na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!


Dobra rada:
Dodatków do chrupiących placków ziemniaczanych jest tak wiele, że ich wybór jest kwestią twojej wyobraźni! My polecamy je z kwaśną śmietaną lub gulaszem. Możesz też podawać je na słodko – z cukrem lub dżemem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące placki ziemniaczane
Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych nie musi zajmować kilku godzin! Wystarczy, że wymieszasz gotową mieszankę z wodą i roztrzepanym jajkiem – w ten sposób powstanie gotowe do smażenia ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj ziemniaczaną masę na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika. Wypróbuj nasz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.
Dla kogo?
Dla tych, którzy woleliby uniknąć długiego i nieco męczącego tarcia surowych ziemniaków, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie wyśmienitych placków z gotowej mieszanki błyskawicznej. Przyznasz, że to duża oszczędność czasu i energii!
Na jaką okazję?
Ekspresowe placki ziemniaczane polecają się jako danie obiadowe. Jeśli wszystkie opcje zawiodą, a o obiedzie będziesz musiał zadecydować w mgnieniu oka, z pomocą przyjdzie ci właśnie ten przepis. Domownicy będą zachwyceni efektem końcowym!
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni polskiej. W zależności od regionu, spożywa się je na słodko – obficie posypane cukrem, lub na słono – ze szczypiorkiem lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Dla urozmaicenia:
Innym wariantem podania chrupiących placków ziemniaczanych jest tak zwany placek po węgiersku, czyli z dodatkiem warzywno-mięsnego gulaszu o wyrazistym smaku. Mogą się w nim znaleźć takie składniki jak papryka, pomidory, cebula oraz cukinia.