
Składniki
200 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2
Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.

Krok 4
Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.

Krok 5
Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane po góralsku
Tajemnicą góralskich placków ziemniaczanych jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny. Chrupiące placki ziemniaczane po beskidzku skutecznie uporają się z burczącym brzuchem!
Dla kogo? Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia. Wygodnie i pysznie!
Na jaką okazję? Placki po góralsku smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże porcje. Najlepiej, aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak by zyskały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Tak zrobionym plackiem po góralsku nie pogardzi nawet najbardziej uparty niejadek. Rodzinny obiad przebiegnie więc w sielankowej atmosferze.
Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane po góralsku, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni. Dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego.
Dla urozmaicenia: Po usmażeniu dobrze jest położyć placki ziemniaczane na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Mamy nadzieję, że nasze placki po góralsku z cebulką przypadną ci do gustu. Ich ciekawym wariantem są też placki po zbójnicku podawane z gulaszem wieprzowym i kleksem kwaśnej śmietany.