Placki z cukinią
Cukinia, zwłaszcza młoda, to godny polecenia składnik różnego rodzaju placków. Jest delikatna w smaku, dlatego wyśmienicie komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak wędzony łosoś, kapary czy pikantna papryka. Placki z cukinii będą znakomitą przekąską w sezonie letnim. Sięgaj po różne zioła i składniki, by urozmaicić smak potrawy. Przygotuj np. wersję z koperkiem, szczypiorkiem albo oliwkami. Do takich placków warzywnych wystarczy tylko niewielka miseczka sosu czosnkowego na bazie majonezu i jogurtu. Jest to danie w sam raz na przekąskę albo dodatek do mięs i ryb, a podane np. z sałatką pomidorową nadawać się będzie na obiad. Cukinia świetnie łączy się też z innymi warzywami, nadając plackom delikatnej konsystencji. Do placków z cukinią dodaj ziemniaki i marchewkę, a żeby przełamać słodycz warzyw, dopraw masę parmezanem oraz curry. Zamiast klasycznego sosu podaj dip z papryką, miętą i kolendrą. Przygotowując placki z cukinii, nie musisz obierać warzyw, zwłaszcza jeśli sięgasz po młode okazy.
Sposób na dynię
Placki dyniowe są nieco bardziej pracochłonne niż te z cukinii. Przede wszystkim dlatego, że samo przygotowanie dyni, czyli jej obranie i pokrojenie na kawałki, zajmuje trochę więcej czasu. Warto jednak poświęcić kilka chwil i spróbować tych puszystych placków o pięknym pomarańczowym kolorze. Jeśli decydujesz się na wersję z dyni pieczonej, ułatwisz sobie pracę, piekąc ją ze skórką – wtedy zdecydowanie łatwiej będzie oddzielić od niej miąższ niż w przypadku surowej. Placki warzywne z pieczonej dyni są wyjątkowo delikatne. Do startego warzywa dodaj także marchewkę, a chcąc przyrządzić potrawę w wersji pikantnej, dorzuć nieco papryki chili. Dynia pasuje nie tylko do sosu jogurtowo-miętowego, ale i do dipów curry, kokosowych, jak również wielu innych orientalnych dodatków. Do zrobienia placków nadawać się będą różne gatunki tego warzywa, np. zwyczajna, hokkaido lub piżmowa.
Placki warzywne inaczej
Placki warzywne można przygotować również z warzyw korzeniowych, takich jak marchewka czy seler. Świetną propozycją są też apetyczne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, obtoczone chrupiącą, złocistą panierką. Smak łagodnego kalafiora urozmaicisz pikantną lub wędzoną papryką, a także suszonymi pomidorami. Usmażone placki serwuj na liściach sałaty, a obok podaj gęsty jogurt naturalny, ketchup lub dip – sprawdzi się na przykład czosnkowy albo bazyliowy. Jako dodatek godna polecenia będzie sałatka z pomidorków koktajlowych, kiełków i roszponki. Dodasz plackom warzywnym nieco orientalnego charakteru, jeśli posypiesz je uprażonym na suchej patelni sezamem. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to proste danie.
Placki warzywne to bardzo uniwersalna potrawa. Podasz ją nie tylko klasycznie, czyli z surówką, dipami i mięsem – będzie też dobrym nadzieniem do wegetariańskich tortilli czy burgerów. Zainspiruj się propozycjami z artykułu i przyrządzaj placki warzywne w nowoczesnych odsłonach.