Ryba z cukinią pieczona w piekarniku - przepis | Przepisy.pl pixel

Ryba z cukinią

czyli zapiekana tołpyga

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

98

heart
2084 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2080 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

100 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem, śmietanką i zagotuj. Następie odstaw do ostygnięcia.

Ryba z cukinią - Krok 1

Krok 2

Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki, a cukinię w plastry.

Ryba z cukinią - Krok 2

Krok 3

Ostygły sos wymieszaj z parmezanem i rozkłóconym jajkiem.

Ryba z cukinią - Krok 3

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem i wlej cienką warstwę sosu.

Ryba z cukinią - Krok 4

Krok 5

Teraz układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby.

Ryba z cukinią - Krok 5

Krok 6

Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Podawaj obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Ryba z cukinią - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

35

Opinie o przepisie

  • Renata Maslankiewicz

    Renata Maslankiewicz , 24.11.2019

    Smakowalo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 19.08.2019

    Tylko nie z tym czymś w proszku, lepiej zrobić sos samemu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna , 12.12.2018

    Emilia Baranowska, zamiast krytyki polecam zapoznanie się ze słownikiem języka polskiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jesika laxa

    jesika laxa , 01.10.2018

    Dzis ugotowalam! Bylo latwe do przyzadzenia. Bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguś Gambal

    Boguś Gambal , 15.11.2017

    Zero przypraw?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika  Cza

    Monika Cza , 22.09.2017

    jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bea Beata

    Bea Beata , 26.08.2016

    Dzisaj na obiad będę gotować pierwszy raz mam nadzieje że mojej rodzinie będzie smakować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Dabrowska

    Regina Dabrowska , 18.10.2014

    Tylko nie w folii...juz wszyscy wiedza jak trujaca jest folia..!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska , 17.10.2014

    Lepsza jest pod szpinakiem albo pieczona w folii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska , 17.10.2014

    Wyglada ładnie,ale nijak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 17.10.2014

    trzeba spróbować zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska , 17.10.2014

    ryba jak kazda inna dlamnie zadna nowosc ,a czy kolwiek zawsze smrud rybny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 17.10.2014

    Zapiekanka wyglada na smaczna .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Przybylski

    Jack Przybylski , 17.10.2014

    Chętnie zjadłbym;

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kostrzewa

    Małgorzata Kostrzewa , 17.10.2014

    Idę na rybkę do ciebie mam nadzieję że zpstawilas kesek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 17.10.2014

    mnie smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska , 17.10.2014

    Zrobiłam.Niestety ten przepis szybko wymarzę ze swojej pamięci.Mdłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak , 17.10.2014

    ? a to jadalne ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Kordulewski

    Maciej Kordulewski , 17.10.2014

    Ja poproszę dorsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stopa

    Andrzej Stopa , 17.10.2014

    Kasiu a kiedy zrobisz tacie taką zapiekankę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 17.10.2014

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zambrowski

    Jerzy Zambrowski , 17.10.2014

    Patrycja o jle wiem to ty jesteś dobra w zapiekankach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romik Palensky

    Romik Palensky , 17.10.2014

    Lubie ryby,nawet rekina jadlem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Wisniewicz

    Michal Wisniewicz , 17.10.2014

    Jeszcze jak byście zmywały po gotowaniu to bym na żęsach biegał ze szczęścia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Antosiewicz

    Zbigniew Antosiewicz , 17.10.2014

    Zjadłbym (: .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman , 17.10.2014

    uwielbiam ryby ,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Styczynska

    Aniela Styczynska , 17.10.2014

    Może być dorsz lub filet z pstrąga...! może być łosoś ( nie na każdą kieszeń)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 17.10.2014

    Uwielbiam rybki nie łowić ale spożywać jakieś nowe przepisy zawsze są o kej

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dorsz po włosku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z cukiniąRyba z cukinią

Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cukinią i serem. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne danie, wykorzystaj nasz przepis, którym jest ryba pieczona z cukinią. Pierwszym krokiem do przyrządzenia dania z tego przepisu, jest pokrojenie rybnego fileta na mniejsze kawałki, a cukinii w dość grube plastry. Następnie wystarczy połączyć sos carbonara z mlekiem oraz gęstą śmietanką i zagotować. Gdy przestygnie, wymieszaj go ze startym parmezanem i roztrzepanym jajkiem. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego tłuszczem i wylej cienką warstwę śmietanowego sosu. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią. Jeśli spodobała Ci się ta inspiracja, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.

Dla kogo?

Ryba z cukinią bez wątpienia przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnych, pysznych i prostych dań.

Na jaką okazję?

Ryba pieczona w piekarniku z cukinią świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przepis na cukinię z rybą wykorzystasz także w porze kolacji oraz podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Tołpyga jest rybą występującą w Chinach i na Syberii. Znajdziecie ją także w polskich wodach stojących i wolno płynących, gdyż do Polski została sprowadzona w 1965 roku.

Dla urozmaicenia:

Tołpygę w przepisie na rybę zapiekaną z cukinią możesz zastąpić innymi karpiowatymi, np. karasiem lub leszczem. Ryba z cukinią z piekarnika powinna być podawana na ciepło, obficie posypana drobno posiekaną natką pietruszki.