
Składniki
500 gramów
100 gramów
60 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż boczek.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z wodą.

Krok 4
Dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Krok 5
Do garnka z ugotowanym makaronem wrzuć starty ser oraz ugotowany Fix. Wymieszaj, podawaj od razu.


Dobra rada:
Carbonara smakuje wyśmienicie posypana świeżo mielonym pieprzem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti a la carbonara
Chcesz przenieść się smakiem do słonecznej Italii? Spaghetti carbonara ze śmietaną Ci w tym pomoże. To znakomite danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem, niezwykle kremową konsystencją i aromatem, jaki zachwyciłby nawet najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Nie czekaj – niech carbonara ze śmietaną zagości w Twojej kuchni.
Dla kogo?
To danie z pewnością zasmakuje miłośnikom włoskiej kuchni. W naszej wersji potrzebna będzie śmietana do carbonary, choć nie każdy wykorzystuje ją do przyrządzenia tego przepisu. To właśnie ona nada kremową konsystencję daniu, dlatego mimo wszystko warto uwzględnić ją w przepisie!
Na jaką okazję?
Spaghetti a'la carbonara to danie, które możesz z pewnością podać na obiad czy kolację. Zachwyci ono wszystkich domowników. To również interesujące danie dla dzieci, które uwielbiają jeść długi makaron. Carbonara - przepis ze śmietaną będzie dobrym pomysłem na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Właściwa nazwa spaghetti a'la carbonara brzmi: pasta alla carbonara, ponieważ potrawa wywodzi się ze słonecznej Italii. To druga, zaraz obok spaghetti bolognese, najpopularniejsza potrawa wykonana z makaronu pochodząca z Włoch. Carbonara to kremowy sos do makaronu, który powstał podczas drugiej wojny światowej i jej twórcami są żołnierze, stacjonujący wówczas w okolicach Rzymu.
Dla urozmaicenia:
Współcześnie przepis na carbonarę wygląda różnie w zależności od regionu, jednak zawsze smakuje równie dobrze. Sos możesz przygotować ze śmietany, boczku i startego parmezanu. Nie zapominaj o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, aby przenieść się w rejony północnej Italii i zasmakować ich rodzimej kuchni.