Makaron z szynką i szparagami – kremowe penne | Przepisy.pl pixel

Kremowe penne z szynką i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania makaronu dodaj pokrojone szparagi i gotuj razem. Następnie odcedź i pozostaw w cieple.

Krok 2

Na patelni rozpuść margarynę i przesmaż pokrojoną szynkę.

Krok 3

Przygotuj sos Carbonara zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wlej następnie na patelnię z szynką. Całość zagotuj.

Krok 4

Na koniec dodaj ugotowany makaron wraz ze szparagami i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp startym serem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli świeże szparagi nie są dostępne, użyj mrożonych lub z zalewy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe penne z szynką i szparagamiKremowe penne z szynką i szparagami

Kremowe penne z szynką i szparagami to szybki sposób na obiad. Sprężysty makaron, delikatne szparagi, gotowana szynka i aromatyczny sos carbonara, na bazie jaj, sera, śmietanki i wędzonego boczku, tworzą naprawdę udane połączenie. Zacznij od ugotowania penne – jeśli chcesz, wybierz makaron typu świderki albo kokardki. Podczas gotowania dodaj do niego pokrojone zielone szparagi. Jeśli zdecydujesz się na białe, pamiętaj, że należy je wcześniej obrać i gotować kilka minut dłużej – najlepiej więc od razu dodać je do gotującego się makaronu. W tym czasie przygotuj pozostałą część dania. Podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę i dodaj do niej sos – gotuj całość do momentu, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Do sosu dołącz również gorący makaron, dzięki czemu składniki dobrze się ze sobą połączą. Dokładnie wymieszaj i wyłóż porcje na talerze. Do penne z szynką i szparagami dobrze będzie pasował drobno starty parmezan albo inny twardy i wyrazisty ser. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!