Makaron z sosem carbonara - przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
23 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

375 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

opcjonalnie:

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Krok 4

Połącz sos z makaronem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Krok 3

Wlej śmietanę, dodaj Fix Spaghetti Knorr i wymieszaj. Zagotuj sos.

Krok 2

Pokrój szynkę lub boczek w paski i podsmaż na oliwie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do makaronu starty parmezan i całość skrop obficie oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w czym tkwi sekret przepisów pochodzących ze słonecznej Italii? Między innymi w doskonałych sosach, z którymi podają makarony! Dziś pod lupę bierzemy słynne spaghetti carbonara. Wystarczy kilka składników, kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci. Chcesz poczuć ten klimat? Felicitá w głośnikach i do dzieła!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej! Ciężko jej nie kochać, prawda?

Na jaką okazję? Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko 15 minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara!

Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą.

Czy wiesz, że? Samo pochodzenie dania nie do końca jest znane. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką. Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”. Jakiekolwiek są jego początki i historia, bije rekordy popularności!