Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
300 gramów
150 gramów
50 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy boczek w kostkę.
Krok 2
Siekamy 3 ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 3
Siekamy natkę pietruszki.
Krok 4
Wstawiamy wodę na makaron.
Krok 5
Szykujemy większą miskę, do niej trzemy na najmniejszym oczku tarki: Ser żółty lillput, cheddar, mozarelle, parmezan.
Krok 6
Do miski z startymi serami dodajemy 5 białek z jajek oraz jedno żółtko następnie dodajemy sporo pieprzu i trochę soli.
Krok 7
Do miski z serami, jajkami, przyprawami dodajemy około 250g śmietany 18% następnie wszystko dokładnie mięszamy.
Krok 8
Kiedy mamy już przygotowane wszystkie produkty, solimy zagotowaną wodę na makaron jedną łyżką stołową soli oraz wrzucamy makaron. W międzyczasie sprawdzamy kiedy będzie dobry i odcedzamy.
Krok 9
Bierzemy garnek, wlewamy troszkę oliwy i smażymy boczek.
Krok 10
Kiedy boczek już dochodzi do siebie dodajemy czosnek i natkę pietruszki i chwilę, nie za długo smażymy.
Krok 11
Następnie odcedzony makaron wrzucamy do garnka z boczkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki i chwilę smażymy aby makaron osiągnął wyższą temperaturę.
Krok 12
Kiedy makaron będzie rozgrzany, wyłączamy gaz i szybko wlewamy dość gęsta masę z miseczki (sery,jajka,smietana,przyprawy) do garnka z makaronem i boczkiem.
Krok 13
Po dodaniu ostatniego składnika na zgaszonym ogniu (makaron ma odpowiednia temp) mieszamy wszystko dokładnie, sery się rozpuszczą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej