Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 gramów
4 sztuki
2 sztuki
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w kostkę. Ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce wraz z podgotowanymi ziemniakami. Następnie połącz starte jajka i ziemniaki z szynką.
Krok 2
Dodaj surowe jajka, łyżkę tartej bułki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Masę delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Uformuj 8 kotlecików, obtocz w pozostałej ilości bułki tartej i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (na złocisty kolor). Następnie przełóż je w ciepłe miejsce.
Krok 4
Przygotuj Fix Spaghetti Carbonara Knorr zgodnie z podstawowym przepisem, ale bez dodatku szynki.
Krok 5
Do kotlecików dodaj gotowy Fix Knorr oraz posiekaną natkę (możesz udekorować danie również plastrami podsmażonych pieczarek). Podawaj je np. z ziemniakami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki z jajek a la carbonara
Kotlety z jajek do jedno z tych dań, które znamy z dawnych lat, szczególnie ze szkolnej i stołówkowej rzeczywistości. Dziś jest nadal bardzo chętnie przyrządzane, w tradycyjnej, ale także i nieco zmodyfikowanej wersji. Przykładem są kotleciki z jajek à la carbonara, które z łatwością przygotujecie, korzystając z naszego przepisu. Nawiązaniem do włoskiej tradycji kulinarnej jest sos, wędzona szynka oraz aromatyczne przyprawy. Spróbujcie tego połączenia, a przekonacie się, że kotlety jajeczne z ziemniakami to doskonały pomysł na pyszny posiłek!
Dla kogo? Kotleciki z jajek posmakują tym z was, którzy lubią dania łączące w sobie polską tradycję kulinarną ze śródziemnomorskimi smakami.
Na jaką okazję? Kotlety z jajek to przepis, który wykorzystacie przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że? Klasyczna carbonara – według jednej ze znanych teorii – została wymyślona przez włoskich żołnierzy, szukających pomysłu na posiłek z ograniczonej ilości składników, jakimi wówczas dysponowali.
Dla urozmaicenia: Kotlety z jajka à la carbonara wzbogaćcie natką świeżej pietruszki, która będzie estetyczną dekoracją talerza. Ci z was, którzy chcą podkreślić włoski charakter potrawy, mogą nasze kotlety jajeczno – ziemniaczane ozdobić liśćmi bazylii.