Kotleciki z jajek a'la carbonara - przepis na jajeczne | Przepisy.pl pixel

Kotleciki z jajek a la carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

516

heart
2583 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19866 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w kostkę. Ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce wraz z podgotowanymi ziemniakami. Następnie połącz starte jajka i ziemniaki z szynką.

Krok 2

Dodaj surowe jajka, łyżkę tartej bułki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Masę delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Uformuj 8 kotlecików, obtocz w pozostałej ilości bułki tartej i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (na złocisty kolor). Następnie przełóż je w ciepłe miejsce.

Krok 4

Przygotuj Fix Spaghetti Carbonara Knorr zgodnie z podstawowym przepisem, ale bez dodatku szynki.

Krok 5

Do kotlecików dodaj gotowy Fix Knorr oraz posiekaną natkę (możesz udekorować danie również plastrami podsmażonych pieczarek). Podawaj je np. z ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

20

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 28.01.2022

    Do pytających o ziemniaki, tak podgotowane mają być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karo lina

    Karo lina , 05.10.2021

    Ugotowane ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Fajny pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Szach

    Adam Szach , 18.11.2017

    Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i szybkie. W 1h zrobiłem to danie + chłodnik ogórkowy i do tego ziemniaki ugotowane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dering

    Agnieszka Dering , 16.08.2017

    przepis na kotleciki bardzo ciekawy, co do fixu jeżeli ktos go nie chce to nie doda, ja zawsze traktuje przepisy bardziej jako sugestie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Bogasz

    Celina Bogasz , 23.03.2017

    Jeśli bym robiła to bez fixu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Anyż

    Jacek Anyż , 16.03.2017

    ja dałem surowe ziemniaki i wyszły bardzo dobre , ale smażyłem dość długo na małym ogniu na złoty kolor :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Samuła

    Mariusz Samuła , 14.03.2017

    Witam, czy ktoś mógłby udzielić odpowiedzi jakie to ziemniaki należy zetrzeć? Surowe czy wcześniej ugotowane? Z góry dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Soroka

    Ewa Soroka , 09.02.2017

    I co z tymi ziemniakami? Surowe chyba, skoro ścierać na tarce... A zamiast fixu przyprawy, które w nim występują.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Sadowska

    Sylwia Sadowska , 29.01.2017

    ziemniaki surowe???,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cristin Jankowska

    Cristin Jankowska , 10.12.2016

    Mo to kak z tymi ziemniakami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kisiel

    Monika Kisiel , 16.11.2016

    Ziemniaki ugotowane?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Kisiel

    Monika Kisiel , 16.11.2016

    Ziemniaki surowe, czy ugotowane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarek Kaczmarek

    Czarek Kaczmarek , 16.11.2016

    Co to w ogole za przepis w ktorym skladnikiem jest "fix...nacostam"... Zwykly fastfood

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Michał Stopa

    Michał Stopa , 16.11.2016

    super, ale jakie 3 osoby ? :D porcyjka dla jednej ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak , 16.11.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JOLANTA SLUBORSKA

    JOLANTA SLUBORSKA , 27.05.2016

    Kotleciki pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z jajek a la carbonaraKotleciki z jajek a la carbonara

Kotlety z jajek do jedno z tych dań, które znamy z dawnych lat, szczególnie ze szkolnej i stołówkowej rzeczywistości. Dziś jest nadal bardzo chętnie przyrządzane, w tradycyjnej, ale także i nieco zmodyfikowanej wersji. Przykładem są kotleciki z jajek à la carbonara, które z łatwością przygotujecie, korzystając z naszego przepisu. Nawiązaniem do włoskiej tradycji kulinarnej jest sos, wędzona szynka oraz aromatyczne przyprawy. Spróbujcie tego połączenia, a przekonacie się, że kotlety jajeczne z ziemniakami to doskonały pomysł na pyszny posiłek!

Dla kogo? Kotleciki z jajek posmakują tym z was, którzy lubią dania łączące w sobie polską tradycję kulinarną ze śródziemnomorskimi smakami.

Na jaką okazję? Kotlety z jajek to przepis, który wykorzystacie przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że? Klasyczna carbonara – według jednej ze znanych teorii – została wymyślona przez włoskich żołnierzy, szukających pomysłu na posiłek z ograniczonej ilości składników, jakimi wówczas dysponowali.

Dla urozmaicenia: Kotlety z jajka à la carbonara wzbogaćcie natką świeżej pietruszki, która będzie estetyczną dekoracją talerza. Ci z was, którzy chcą podkreślić włoski charakter potrawy, mogą nasze kotlety jajeczno – ziemniaczane ozdobić liśćmi bazylii.