
Składniki
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej wieprzowinę. Gdy się zarumieni, zdejmij z patelni.

Krok 2
Resztę oliwy podgrzej na patelni, dodaj posiekane w kostkę czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut.

Krok 3
Dodaj ósemki pigwy i smaż jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.

Krok 4
Dodaj białe wino, bulion drobiowy i sok pomarańczowy. Zagotuj. Wsyp cynamon i miód, po czym gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Krok 5
Mięso przełóż na patelnię, zalej sosem i uduś. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej