
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
350 mililitrów
100 mililitrów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Krok 2
Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Krok 3
Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Krok 5
Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Krok 6
Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z łososia
Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę – wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!