Kotlety z łososia - rybne: przepis z surowego - Przepisy.pl pixel

Kotlety z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
231 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Kotlety z łososia - Krok 1

Krok 2

Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Kotlety z łososia - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlety z łososia - Krok 3

Krok 4

Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Kotlety z łososia - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Kotlety z łososia - Krok 5

Krok 6

Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.

Kotlety z łososia - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z łososiaKotlety z łososia

Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę –  wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!