Kotlety mielone z pieczarkami i serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

469

heart
5141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

0.5 pęczka

7 łyżek

1 szczypta

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak kotletów mielonych, zamiast żółtego sera użyj oscypka.

240

Opinie o przepisie

  • Mateusz

    Mateusz , 17.03.2025

    Spoko przepis. Podaję z pieczonymi ziemniakami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał

    Michał , 12.01.2025

    Całkiem spoko ja zrezygnowałem z bułki nie dodawałem jej w ogóle. Dodałem 2 ząbki czosnku i zioła prowansalskie,sól,pieprz,jajko i pietruszka. A kotlety obtoczyłem w płatkach owsianych lekko potłuczonych żeby były drobniejsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy

    Jerzy , 29.05.2024

    Dla mnie super. Pieczarki zastępuję kurkami lub innymi grzybami, nawet mrożonymi. Jak chcę się popisać przed rodziną, to robię to danie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek

    Jacek , 14.09.2023

    Przepis lekko modyfikuję dodając bazylię i ser mozarella. Polecam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niki

    Niki , 12.08.2023

    Czy mogę takie kotlety zamrozić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK To jeden z moich ulubionych patentów na mięso mielone - równie dobrze pasuje tutaj indyk czy kurczak, nie tylko to wieprzowo-wołowe. Ja robię te kotlety z dodatkiem posiekanego czosnku - mają wyrazistszy smak i podaję z sosem śmietanowo-pieczarkowym albo zapiekam pod takim sosem. Czasem pieczarkowe nadzienie mieszam z grzybowym serkiem topionym - nie wycieka, a fajnie podkreśla smak nadzienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia

    Asia , 23.08.2022

    Mój ulubiony przepis na kotlety mielone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 27.12.2021

    TAK. Bardzo lubię taką wersję mielonego, ale nie dodaję żółtego sera i pietruszki. Koniecznie muszę spróbować wersję z przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia

    Oliwia , 16.12.2021

    TAK* tą wersję często robiłam i robię jak mam czas.. Nie mając go po prostu mieszam pokrojone pieczarki z mięsem i tartym serem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agusia

    Agusia , 13.12.2021

    Są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agrawa

    agrawa , 03.12.2021

    Zamiast mięsa mielonego daje pocięty filet z piersi kurczaka.Ser zdecydowanie mozzarella.Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czuba-Kwaśnik

    Justyna Czuba-Kwaśnik , 02.12.2021

    Wygląda pysznie, będę jutro próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Danie łatwe szybkie i można go mieć na dwa lub trzy dni. Danie dla zapralowanych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Luczynski

    Robert Luczynski , 23.02.2020

    zamiast pieczarek dałem cebulę i czosnek przesmazony, zamiast kajzerki chleb tostowy:) kotlety wypas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kunysz

    Iwona Kunysz , 10.08.2019

    Kajzerkę namacza się w bardzo zimnej wodzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gardiner

    Justyna Gardiner , 20.06.2018

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Vito

    Don Vito , 05.06.2018

    Ja zawsze dodaje chszanu dla wyrazistego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    nie bylo pytania:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam goral

    adam goral , 01.11.2016

    a pieczarki nalezy surowe zetrzeć na tarce i je dodacr?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska , 01.11.2016

    To jest pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 23.10.2016

    Smaczny obiad.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 22.10.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Balewska

    Leokadia Balewska , 22.10.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sochacka

    Barbara Sochacka , 08.10.2016

    Moje ulubione od dzieciństwa lubię pieczarki ale wnuki nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gajdemska-Tomaszewska

    Sylwia Gajdemska-Tomaszewska , 07.10.2016

    Super ja robię pieczarki+ser żółty i tylko takie teraz chcą u mnie jeść.Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Mazur

    Bogdan Mazur , 07.10.2016

    Polecam bo sam zrobiłem i bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyńska

    Agnieszka Partyńska , 07.10.2016

    Robię od lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Waltosz-Włodarska

    Małgorzata Waltosz-Włodarska , 07.10.2016

    Ja dodaje jescze ogorka kiszonego i sera zoltego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kupiec

    Jacek Kupiec , 07.10.2016

    Uwielbiam mielone i pieczarki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym seremKotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Jeśli pamiętasz smak babcinych mielonych, ziemniaczków i surówki, na pewno posmakują Ci mielone z pieczarkami z naszego przepisu. Sprawdź, jak je zrobić, aby były soczyste i rozpływały się w ustach!

Dla kogo?

Mielone z pieczarkami i serem są świetnym daniem dla wielbicieli niedzielnych obiadów. Przygotuj do nich pieczone ziemniaczki lub warzywne puree, które doskonale skomponują się z soczystym mięsem. Kotlety mielone z pieczarkami możesz przygotować wcześniej i zamrozić. To sprawi, że nawet gdy nie będziesz mieć czasu, przygotowanie dobrego obiadu zajmie Ci mniej czasu.

Na jaką okazję?

Mielone z pieczarkami doskonale sprawdzą się jako element głównego dania podczas rodzinnego obiadu. Będą także świetnym dodatkiem do kolacji. Podaj je z dowolnym sosem albo przygotuj z nich domowe burgery. Taka opcja na pewno posmakuje Twoim domownikom. Mielone z pieczarkami i serem są również doskonałym daniem na zimno, dlatego z powodzeniem możesz użyć ich jako przystawki.

Czy wiesz, że?

Aby wyszły Ci soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem, dodaj do mięsa namoczoną bułkę kajzerkę. Nada ona mięsu pulchności i sprawi, że kotlety mielone z pieczarkami będą mięciutkie i delikatne w środku. Pamiętaj, aby kotlety mielone z pieczarkami smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Dla urozmaicenia:

Aby mielone z pieczarkami i serem zbyt szybko nie znudziły się Twoim domownikom, co jakiś czas do ich przygotowania możesz używać innego rodzaju sera. Spróbuj wersji z miękką goudą albo delikatną mozzarellą. Ciekawym połączeniem będą także pieczarki i cheddar. Zależnie od użytego sera, mielone z pieczarkami będą przyjemnie ciągnąć się przy każdym kęsie, aby następnie rozpłynąć się w Twoich ustach.