
Składniki
300 gramów
1 kilogram
2 łyżki
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
5 plastrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę ziemniaków ugotuj i przetrzyj przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.

Krok 2
Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki i rozgnieć je na placki.

Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę.

Krok 4
Przesmaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj pieczarki i mięso. Smaż, doprawiając pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Przestudź, dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 5
Na kawałki ciasta układaj kulki mięsa i sklejaj boki, uważając, aby nie wystawał farsz.

Krok 6
Na gotującą się wodę wrzucaj pyzy i gotuj od wypłynięcia jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłe z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami
Pyzy z mięsem i pieczarkami posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Już kilkadziesiąt lat temu po najpiękniejszych zakątkach Polski wędrowała mała, ciekawska i rezolutna kluseczka Pyza, gwiazda dziecięcego widowiska. Zapoznawała małoletnich widzów z tańcami narodowymi, ludowymi piosenkami czy strojami, kojarząc się jednocześnie z pyszną obiadową lub kolacyjną potrawą. Zależnie od regionu w odmienne sposoby wyrabia się ziemniaczane cepeliny, kartacze lub kołduny z przeróżnym nadzieniem. Usmażone mięso z pieczarkami cebulą i czosnkiem dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, majerankiem i przestudź. Pozwól pyzom pogotować się 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody i koniecznie podawaj je gorące z podsmażonym ze złotą cebulką, drobno pokrojonym boczkiem. W godzinę przygotujesz smaczne i lubiane prawdziwe pyzy z dowolnej odmiany ziemniaków z mięsem i pieczarkami, które wystarczą dla 4 głodnych domowników. A jeśli nie, będziesz po prostu musiała zrobić dodatkową porcję.