Wiejskie kotlety mielone - przepis z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
944 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkiem, połową szklanki wody i zawartością opakowania Fix Knorr. Wyrób dokładnie masę i formuj tradycyjne kotlety.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju po 8-12 minut z każdej strony. Ugotowane ziemniaki odsącz i obtocz w maśle oraz posiekanym koperku. Dopraw solą. Podawaj z kotletami.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z młodymi ziemniakami Kotlety mielone z młodymi ziemniakami

Kotleciki mielone podane z młodymi ziemniakami to niezastąpiony kulinarny duet, doskonały na obiad w gronie najbliższych. Uwielbiają je wszyscy domownicy, a żeby zaspokoić ich głód, potrzebujesz dosłownie chwilę. Wczesnym latem młode ziemniaczki, kiedy tylko pojawiają się na straganach, od razu wchodzą z impetem do menu. Nie ma się co dziwić, bo o żadnej porze roku nie smakują tak, jak od razu po wykopaniu. Małe ziemniaczki stanowią pyszny i harmonijny dodatek do wszystkich rodzajów mięs. Przeważnie gotuje się je w lekko osolonej wodzie, ale my proponujemy odejść od tego schematu i upiec ziemniaczki w mundurkach. Przed włożeniem do piekarnika, koniecznie posyp je Fixem Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr. Wśród wiernych towarzyszy ziemniaków są oczywiście mielone kotlety, najlepiej przygotowane z mięsa wołowo-wieprzowego.