Kotlety mielone - klasyczne i z dodatkami - przepisy | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne kotlety mielone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
550 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

100 mililitrów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze 125 ml letniej wody i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie przygotowany Fix połącz z mięsem mielonym oraz zeszkloną cebulą. Dokładnie wymieszaj.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 2

Krok 3

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Karolina

    Karolina , 12.02.2024

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 26.03.2020

    TAK. Aby kotlety były bardziej pulchne dodaję do masy bułkę nasiąkniętą mlekiem. Bułkę można zastąpić kromką czerstwego chleba i również nasączyć ją w mleku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof  Jaworowski

    Krzysztof Jaworowski , 21.07.2019

    Zaj... Ste. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety mielone Tradycyjne kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej – w tym przepisie znajdziesz wskazówki, jak je przygotować, aby miały chrupiącą, rumianą skórkę oraz miękkie, soczyste wnętrze. Do przyrządzenia kotletów będziesz potrzebować mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego, ewentualnie ich mieszanki. Świeże mięso warto kupić w kawałku i zmielić je samodzielnie. Wyrazisty smak nadaje potrawie cebula, którą należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodaj ją do mielonego mięsa wraz z przyprawą do kotletów i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron do momentu, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami: purée ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Latem kotlet mielony będzie najlepiej smakował z mizerią, a zimą – z zasmażaną kapustą na ciepło lub ogórkiem kiszonym. Z czym podasz tradycyjne kotlety mielone? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.