
Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
400 gramów
3 łyżki
200 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 szczypta
100 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

Krok 2
Odsącz kukurydzę. Umyj i posiekaj drobno pietruszkę. Ugotuj makaron al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i odsącz.

Krok 3
Makaron połącz z kiełbasą, pieczarkami, kukurydzą i natką. Dopraw pokruszonymi mini kostkami Knorr.

Krok 4
Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i włóż do niego przygotowaną masę.

Krok 5
Rozmieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 200 stopni.

Krok 6
Koncentrat połącz z ketchupem i niepełną szklanką wody, dopraw solą i pieprzem, polej tym zapiekankę i zapiekaj jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej znane pod nazwą casserole. W brytfance zapiec można niemal wszystko, ale najlepszą bazą dla dania jest makaron, który dobrze łączy się z wszelkimi warzywnymi i mięsnymi dodatkami, a po zapieczeniu wychodzi jeszcze lepszy, niż gdy jest po prostu ugotowany. Trudno uwierzyć na słowo? W takim razie przetestuj przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem. Nie pożałujesz!
Dla kogo?
W tej recepturze makaronowi towarzyszą typowo polskie dodatki, jak kiełbasa i marynowane pieczarki. Nie musisz więc bać się reakcji kulinarnych tradycjonalistów. Po dokładkę zapiekanki makaronowej z kiełbasą i serem będą ustawiać się w kolejkach. Aby zapiekanka była bardziej zwarta i kremowa, polej ją sosem na bazie jajek i mleka. Do smaku skrop ją również pomidorowym dipem na bazie ketchupu.
Na jaką okazję?
Zapiekankę makaronową z kiełbasą i sosem pomidorowym można komponować wedle uznania, każde połączenie będzie ciekawe i smaczne. Możesz potraktować ją jako pomysł na imprezowe danie na ciepło lub sposób na wykorzystanie resztek z lodówki.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia potrawy najlepiej użyć makaronu typu świderki, czyli włoskiego fusilli. Zapiekankę makaronową z kiełbasą łatwiej będzie ci pokroić, gdy nieco ostygnie.
Dla urozmaicenia:
Choć niczego jej nie brakuje, zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem możesz ozdobić świeżymi ziołami. Sprawdzą się bazylia, oregano, a także natka pietruszki.