Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewetkami
średnie
17 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli dziś ugotowałeś za dużo makaronu, nie wyrzucaj go, tylko przykryj i włóż do lodówki. Niech poczeka do jutra, a ty zobaczysz co tam jeszcze masz w lodówce i przygotujesz zapiekankę. Czyli pyszne i łatwe danie-śmietnik.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (możesz też ustawic opcję grill). Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż w rondlu na 2 łyżkach oliwy. Gdy się przyrumieni, wlej 2 łyżki sosu sojowego i mieszaj, aby odkleić „smak” od dna rondla. Mięso wyjmij, a do rondla wlej resztę oliwy, rozgrzej, włóż paprykę i krewetki. Zalej resztą sosu sojowego i 1/2 szklanki rosołu, ponownie mieszaj drewnianą łyżką, aby zebrać „smak”. Dodaj imbir i śmietanę, wymieszaj. Włóż mięso i makaron, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Masą napełnij jedno duże lub 4 mniejsze żaroodporne naczynia, posyp serem i piecz, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej