Lazania po polsku z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania po polsku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

4 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Pora umyj, pokrój w krążki i dodaj do kurczaka. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Następnie wlej 200 ml śmietany i zagotuj. Duś 10 minut.

Krok 3

Pozostałą śmietanę zmiksuj z jajkami. Następnie wymieszaj razem z ziemniakami pokrojonymi w plastry.

Krok 4

Na spód żaroodpornego naczynia wyłóż mięso z porem. Na wierzchu rozłóż równomiernie wymieszane ze śmietaną ziemniaki.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Rzepkowska

    Agnieszka Rzepkowska , 24.03.2018

    mega pyszne i szybko znika ze stołu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Nowak

    Arleta Nowak , 01.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze pieczarkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania po polsku z kurczakiemLazania po polsku z kurczakiem

Lasagne można przygotować na wiele sposobów. Choć jest to typowo włoskie danie, przyrządzisz je nie tylko klasycznie. Warto przekonać się, że świetnie smakuje nie tylko z mięsem mielonym i pomidorami. Tym razem przygotuj ją z kurczakiem i plastrami ziemniaków, które będą zastępowały płaty makaronu. Mięso pokrój w paski i podsmaż przez chwilę z dodatkiem czosnku na oliwie. Dodaj do niego także krążki pora, których intensywny zapach dobrze będzie kontrastował z delikatnym smakiem mięsa. Całość zalej śmietaną i duś przez chwilę, aby składniki nabrały wyrazistości. Kolejnym elementem potrawy są pokrojone w plastry ziemniaki – nie musisz ich wcześniej gotować, ponieważ podczas zapiekania staną się wystarczająco miękkie. Odpowiedni smak zyskają dzięki mieszance jajek, śmietany i przypraw. Na samym dnie naczynia do zapiekania ułóż mięso, następnie ziemniaki z sosem i całość posyp startym serem. Zapiekanka wspaniale skomponuje się z sałatką z pomidorków koktajlowych i rukoli. Przygotuj ją i spróbuj naszej wariacji na temat lasagne!