Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

350 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kurczaka.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Cebulkę, zielone i białe części posiekaj i dodaj do mięsa.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem i wlej na patelnię.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Wszystko gotuj 5 minut, dodaj groszek i kontynuuj gotowanie kolejne 4 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjskuPotrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku

Orientalnego charakteru temu smacznemu daniu dodaje mieszanka przypraw. W sosie wyczuć można kardamon, imbir czy goździki. Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku łączy intensywność tych dodatków z delikatnym soczystym mięsem i warzywami. Mięso smaży się – najpierw samo, a potem z papryką i cebulą. Całość dusi się w orientalnym sosie. Na końcu dorzuca się zielony groszek, który dzięki swojemu łagodnemu, słodkawemu smakowi stanowi dobre uzupełnienie pikantnych, wyrazistych przypraw. Danie serwuje się najczęściej z ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Można je także podawać z makaronem ryżowym lub razowym. Posyp potrawę prażonymi orzechami nerkowca oraz świeżą natką pietruszki lub kolendry. Jej smak wzbogaci też papryczka chili. Jeśli lubisz bardzo pikantne jedzenie, dorzuć ją do sosu. Potrawkę z kurczaka z dymką i groszkiem serwuj na obiad lub z chlebkiem naan i podawaj jako ciepłą kolację. Wprowadź do swojego menu trochę egzotyki. Wypróbuj tę wyśmienitą potrawę, przygotowując ją według powyższego przepisu!