
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz bułkę w mleku. Następnie opłucz natkę, otrzep ją z wody i posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.
Krok 2
Odciśnij bułkę i wymieszaj ją z mięsem. Następnie dodaj cebulę, jajko, posiekaną pietruszkę, łyżkę przyprawy Knorr i olej.
Krok 3
Oczyść dymkę, odetnij szczypior (można go dodać do sałatki), cebulę pokrój w talarki.
Krok 4
Z masy mięsnej uformuj kulki i ponadziewaj je na szpadki na przemian z cebulą.
Krok 5
Grilluj szaszłyki przez 10-12 minut – do momentu, kiedy mięso będzie rumiane. Podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z mięsa mielonego
Z mielonej wieprzowiny przygotujesz nie tylko kotlety – koniecznie wykorzystaj ją również do przyrządzenia grillowanych szaszłyków. Na początek będziesz potrzebować czerstwej białej bułki, którą należy wcześniej namoczyć w mleku. Gdy zmięknie, odsącz ją z nadmiaru płynu i połącz z mielonym mięsem. Drobno posiekaj cebulę oraz świeżą natkę pietruszki i wsyp do mięsnej masy, aby urozmaicić jej smak. Na koniec dodaj jajko, dzięki czemu całość będzie miała odpowiednio zwartą konsystencję i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z powstałej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki. Nadziewaj je na drewnianą szpadkę na przemian z pokrojoną w grube talarki cebulą dymką. Szaszłyki grilluj ze wszystkich stron, aż mięso będzie zarumienione. Jak wzbogacić to danie? Nadziej na szaszłyki także kawałki papryki lub cukinii. Gotowe podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa i prostej sałatki. Dobrym sposobem będzie również serwowanie szaszłyków z czosnkowym dipem. Przekonaj się, jakie to pyszne.