
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
80 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kurczaka po indyjsku z orzechami zacznij od pokrojenia 500 gramów mięsa w kostkę. Następnie przygotuj patelnię i podgrzej na niej łyżkę oleju. Wsyp na nią kurczaka i smaż przez kilka minut, aż będzie lekko zarumieniony.

Krok 2
Zajmij się sosem – przygotuj małą miseczkę, w której wymieszasz jego składniki. Wlej do niej 150 mililitrów jogurtu naturalnego i 250 mililitrów ciepłej wody – tyle, ile mieści przeciętna szklanka. Dosyp do miski zawartość opakowania Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr i wymieszaj dokładnie, by wszystkie składniki sosu się połączyły.

Krok 3
Wlej powstały w misce sos na patelnię i wymieszaj go z kurczakiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

Krok 4
Do dania dodaj 80 gramów orzeszków ziemnych, łyżkę miodu i łyżkę sosu sojowego. Gotuj zawartość patelni przez kolejne 3 minuty. Po zdjęciu kurczaka z gazu skrop całość sokiem z jednej cytryny i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem.


Dobra rada:
Aby podkreślić orientalny charakter kurczaka w sosie orzechowym po indyjsku, możesz posypać danie świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po indyjsku z orzechami
Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy. Mnóstwo przenikających się aromatów sprawia, że dania wschodnie są bardzo charakterystyczne. Kuchnia indyjska to zlepek różnych kultur. Znajdziemy w niej w zasadzie wszystko – od owoców, przez produkty pszenne i mleczne, aż po mięso i ryby. Mimo to każda potrawa przygotowana w stylu indyjskim ma swój niepowtarzalny smak. Sekret tkwi w przyprawach i dodatkach. W tym przepisie kurczak smażony na oleju nie może obyć się bez orientalnego sosu – to on nadaje ten wyjątkowy smak całej potrawie. Do kawałków kurczaka pod koniec gotowania dodaj miód, orzechy i sos sojowy. Taka mieszanka jest niezwykle aromatyczna, a miód idealnie komponuje się z mięsem z kury.
Dla kogo?
Kurczaka po indyjsku z orzechami polecamy szczególnie tym, którzy jeszcze nie mieli do czynienia z kuchnią azjatycką z tego regionu świata. Aromatyczny, orientalny sos wprowadzi cię w świat indyjskich kulinariów i wyostrzy twój apetyt na więcej!
Na jaką okazję?
To danie, którym zachwycisz każdego – od bliskich zgromadzonych na rodzinnym obiedzie, po drugą połówkę, spragnioną prawdziwej uczty dla zmysłów. Psst, miód – składnik aksamitnego sosu w indyjskim stylu – jest naturalnym afrodyzjakiem!
Czy wiesz, że?
Orzeszki ziemne to nie jedyny rodzaj orzechów, który świetnie skomponuje się z tym przepisem na kurczaka. W kuchni indyjskiej równie często wykorzystuje się na przykład nerkowce.
Dla urozmaicenia:
Podawaj danie z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż basmati lub chlebek naan. Kurczaka możesz posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami i świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.