Udka faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka faszerowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

5 łyżek

1 łyżka

2 szczypty

3 szczypty

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Krok 3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej