Schab pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

204

heart
1813 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2061 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

3 łyżki

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab bez kości umyj i osusz grubym ręcznikiem, natrzyj przyprawami z opakowania Fix Knorr.

Schab pieczony - Krok 1

Krok 2

Delikatnie roztop margarynę. Jabłka obierz, wykrój pestki i pokrój w cząstki.

Schab pieczony - Krok 2

Krok 3

Do rękawa do pieczenia włóż schab, wlej margarynę i dodaj jabłka. Wszystko szczelnie zamknij, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę.

Schab pieczony - Krok 3

Krok 4

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 1,5 godziny.

Schab pieczony - Krok 4

Krok 5

Po 90 minutach wyjmij schab i pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z upieczonymi jabłkami i polej sosem.

Schab pieczony - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • ela lysiak

    ela lysiak , 24.03.2018

    Pierwsze zdjęcie znać ideały schab fixem do schabu.. Na pozostałych fixem do kurczaka.. Grafik to wrgan bo nie wie co jest co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ela lysiak

    ela lysiak , 24.03.2018

    Na pierwszym zdjeciu jest fix do schabu na pozostałych do kurczaka.. Grafik chyba wegan bo nie wie co jest co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jabłońska

    Marta Jabłońska , 24.03.2018

    Edytujcie listę składników z Fix kurczaka na Fix schab ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Janosz

    Katarzyna Janosz , 23.03.2018

    W składnikach jest błąd. Bo na zdjęciu jest fix do schabu w sosie winnym a w liście fix do kurczaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Szewczyk

    Paweł Szewczyk , 20.03.2018

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piter Śliffka

    Piter Śliffka , 09.02.2017

    Cytuję: "Składniki : -... - Fix soczysty kurczak w czosnku i ziołach Knorr" A robimy schab o smaku schabu? Czy schab o smaku kurczaka? ;-) Być może też pasuje ale... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu? Ten przepis pomoże ci przygotować właśnie takie danie. Schab pieczony w jabłkach może już niedługo stać się Twoim daniem popisowym. Jeśli nie wiesz, w czym tkwi sekret aromatycznego mięsa – oto on: zanim włożysz schab do piekarnika, natrzyj go przyprawami. Możesz dobrać takie, które lubisz najbardziej – połączyć na przykład majeranek z czubricą czy rozmaryn z czosnkiem. Później włóż mięso do worka do pieczenia i zalej margaryną wymieszaną z pokrojonymi jabłkami. Mięso zostawione w ten sposób na dwie, czy trzy godziny przesiąknie przyprawami, stanie się miękkie i soczyste oraz nabierze słodkawego posmaku od jabłek. Teraz wystarczy tylko schab upiec, podać na gorąco i obserwować błogie miny zachwyconych gości.