
Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
2 ziarna
4 łyżeczki
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, oczyść z błon, a następnie natnij w nim otwór po całej długości w środkowej jego części. Otwór wypełnij śliwkami.

Krok 2
Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z oliwą i musztardą, a następnie posmaruj nią mięso.

Krok 3
Schab umieść w woreczku do pieczenia, zepnij jego koniec spinką i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu mięso wyjmij z woreczka i wystudź.

Krok 4
Warzywa obierz i zalej zimną wodą (0,7 litra), dodaj liść i ziele – ugotuj warzywny bulion. Dopraw do smaku.

Krok 5
Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i przecedź przez gęste sitko. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę – nie gotuj więcej. Wlej wino i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, aby galareta nieco stężała.

Krok 6
Wystudzony schab pokrój na porcje, ułóż na półmisku lub platerze, udekoruj, a następnie ostrożnie zalej płynną jeszcze galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab ze śliwką w galarecie
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny schab ze śliwką w galarecie jest prosty do przygotowania, a efekt, który uzyskasz, zapewni ci miano mistrzyni lub mistrza kuchni. Nie spiesz się – na spokojnie przeczytaj wszystkie punkty zaproponowanego przepisu na schab w galarecie. Szybko przekonasz się, że jest to potrawa, z którą na pewno sobie poradzisz.
Dla kogo?
Jeśli do przyprawienia mięsa użyjesz Fixu do karkówki, będziesz mieć pewność, że schab pieczony w galarecie pozostanie soczysty i będzie doskonale smakować – wyjdzie nie za słony, nie za ostry, ale w sam raz. Schab w galarecie ze śliwką zadowoli wielbicieli tradycyjnych specjałów, które nigdy nie wychodzą z mody.
Na jaką okazję?
To danie jest typowym reprezentantem zimnych przekąsek, bez których nie mogą obejść się ważne uroczystości rodzinne i nie tylko. Znajdź dla niego duży półmisek, ponieważ schab ze śliwką w galarecie będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki! Żadna kupiona w sklepie wędlina nie może z nim konkurować.
Czy wiesz, że?
Metodą zaprezentowaną w przepisie na schab w galarecie ze śliwką możesz przygotować także mięso indycze lub drobiowe, które równie dobrze co schab prezentuje się i smakuje zalane galaretą.
Dla urozmaicenia:
Użyj wyobraźni i zmodyfikuj nasz przepis na schab pieczony w galarecie – śliwki zastąp morelami, ananasem lub żurawiną. Gotowe danie podaj z flakonikiem octu jabłkowego, którym smakosze galaret z pewnością chętnie je skropią. Smacznego!