Schab z borówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z borówkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
484 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

300 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety dokładnie natrzyj olejem, majerankiem, musztardą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Schab z borówkami - Krok 1

Krok 2

Sos myśliwski Knorr zagotuj w 300 ml wody.

Schab z borówkami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż na margarynie posiekaną cebulę. Po chwili dodaj wcześniej zagotowany sos i borówki ze słoika. W razie konieczności rozcieńcz sos 2-3 łyżkami wody. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Schab z borówkami - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na patelni po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj ułożone na sosie borówkowym. Doskonale smakują np.: z czerwoną kapustą.

Schab z borówkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z borówkamiSchab z borówkami

Popularny schab często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kruchy i delikatny może zaskoczyć swoim smakiem, jeśli przygotujesz go z owocowo-pikantnym borówkowym sosem. W takiej wersji szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom łączenia mięs ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Przyprawiony majerankiem i musztardą świetnie współgra z brusznicą, cebulą oraz świeżymi ziołami. Możesz go serwować z różnego rodzaju surówkami, np. z czerwonej kapusty, buraków czy selera z jabłkiem oraz orzechami. Schab w sosie borówkowym sprawdzi się również podany z ziemniakami w formie purée, gotowanymi lub pieczonymi razem z ziołami. Dobrym dodatkiem do niego będzie także kasza, najlepiej pęczak, gryczana lub jaglana, oraz brązowy ryż. Jeśli wolisz uzupełnić go przystawką ze świeżych warzyw, podaj go z sałatą lodową, z czerwoną cebulą, marchewką, ogórkiem i żurawiną. Schab z tego rodzaju sosem to dobra propozycja na uroczysty obiad lub danie główne podczas przyjęcia. W naszym przepisie krok po kroku pokażemy Ci, jak go przygotować.