Kurczak faszerowany pieczarkami – z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

300 mililitrów

0.5 pęczka

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także połową posiekanej natki pietruszki.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w cząstki, a cebulę w kostkę. Wszystko podsmaż.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 2

Krok 3

Mleko wymieszaj z Sosem myśliwskim Knorr i zagotuj.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 3

Krok 4

Następnie pokrój bułkę w kostkę i wymieszaj z sosem. Dodaj pieczarki, pozostałą posiekaną natkę pietruszki i lubczyk oraz jajko. Wymieszaj dokładnie farsz.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj kurczaka i zwiąż go dratwą lub zepnij wykałaczkami.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 5

Krok 6

Mięso ułóż w natłuszczonej margaryną brytfance i piecz w 160 °C przez 2 godziny.

Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem Kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem

Kurczak od dawna jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni. Serwujesz go zapewne pod różnymi postaciami. Często występuje w wersji nadziewanej, a farsz ma za zadanie nadać mu odpowiedniego smaku i soczystości. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, kurczak faszerowany pieczarkami z lubczykiem jest doskonałym rozwiązaniem! Typowo polski smak tworzą pieczarki, lubczyk oraz majeranek. Z kolei wyrazistości dodaje czosnek, bez którego trudno wyobrazić sobie pieczonego kurczaka. Czas więc na danie, które zapewne zagości w twoim menu na stałe!

Dla kogo?

Kurczak nadziewany pieczarkami z lubczykiem jest daniem dla każdego miłośnika mięsnych dań z piekarnika.

Na jaką okazję?

Kurczaka polecamy przede wszystkim jako danie obiadowe, szczególnie w dni świąteczne, gdy możesz poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu.

Czy wiesz, że?

Lubczyk był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Swoją popularność zawdzięcza benedyktynom, którzy zajmowali się jego uprawą. Dziś jest nieodłącznym składnikiem dań wielu kuchni świata, docenianą przede wszystkim za wyjątkowo intensywny aromat.

Dla urozmaicenia:

Kurczak faszerowany pieczarkami i lubczykiem doskonale smakuje również na zimno. Możesz go zaserwować podczas przyjęcia, podając nadzienie w osobnym pojemniku.