Bigos zasmażany - świąteczny: z kiszonej kapusty | Przepisy.pl pixel

Świąteczny bigos zasmażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
909 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

692 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

3 ziarna

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustkę poszatkuj i przepłucz zimną wodą.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż delikatnie na margarynie posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kapustę i smaż całość kilka minut.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wlej wodę tak, aby zakryć powierzchnię kapusty. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby i duś powoli, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godzin. W razie konieczności dolewaj wodę.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 3

Krok 4

Sos myśliwski Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta będzie miękka, wlej wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie mieszaj i duś, aż bigos zgęstnieje.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 14.12.2020

    Nie mogę się już doczekać śwąt! Zawsze przygotowuję pieczoty schab, który zamawiam wcześniej w sklepie Kiszeczka przy Belgradzkiej w Warszawie, do tego robię bigos, sałatkę ziemniaczaną i rybę po grecku. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 07.12.2020

    TAK. Bigos to danie znane mi od dawna. Jest sycący, pyszny i aromatyczny. Dokładnie taki, jaki lubię najbardziej. Niezwykle kremowy, z dodatkiem grzybów i dużą ilością ulubionych przypraw Knorr. Jest intensywny w smaku i aromatyczny. Przygotowuję go w takiej wersji od wielu lat. Na dobre zagościł w moim menu świątecznym. Szybki do przygotowania, prosty i bardzo smaczny. Kubki smakowe są mega pozytywnie rozpieszczane. Pyszny jest i już!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny bigos zasmażany Świąteczny bigos zasmażany

Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie. Oto kolejna z wersji tej potrawy – świąteczny bigos zasmażany. Przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty, przepłukanej oraz poszatkowanej. Podsmaża się ją na margarynie z cebulą i czosnkiem. Wyjątkowy zapach uzyskasz, dodając suszone grzyby, najlepiej jeśli będą to prawdziwki. Do kapusty najlepiej pasują zioła, takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Smak bigosu wzbogaci również dodatek kilku kuleczek jałowca oraz suszonych śliwek. Całość dusi się z sosem myśliwskim do czasu, aż zgęstnieje. Bigos w tym wydaniu nie zawiera mięsa, więc jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej wersji tej potrawy, możesz dorzucić do niej kawałki mięsa wieprzowego z łopatki oraz plasterki kiełbasy. Gotowy podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami lub kromką chrupkiego pieczywa. Spróbuj przyrządzić ten świąteczny bigos zasmażany według naszego przepisu. Życzymy smacznego.