
Składniki
400 gramów
50 gramów
5 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Krok 2
Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 3
Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.

Krok 4
Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.

Krok 5
Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty z grzybami i grochem.

Krok 6
Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.


Dobra rada:
Kapusta z grzybami i grochem, podobnie jak inne dania z kapusty, smakuje lepiej na kolejny dzień.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grzybami i grochem
Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.