Kapusta z grochem i grzybami - wigilijny przepis | Przepisy.pl pixel

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

heart
367 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

50 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 2
14

Opinie o przepisie

  • tak

    tak , 23.12.2023

    moja babcia tez robila groch w ten sposob (rowniez dodawala troche grochu do kapusty)... ja grochu osobno nie robie, wiec dodaje wiecej grochu do kapusty... mniej tradycyjnie troche, ale zawsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Grabowska

    Paula Grabowska , 17.12.2022

    TAK. Kapusta z grochem to jedno z dań Wigilijnych które jeszcze pamiętam z dzieciństwa i do którego mam szczególny sentyment. U mojej babci zawsze kapusta z grochem pojawiała się na Wigilijnym stole. Zawsze była tradycja rodzinna, że pierwsze borowiki zebrane w lesie w danym roku trafiały właśnie do kapusty. Mój rodzinny przepis mówił, że najlepiej dodać kapustę samodzielnie ukiszoną w domu w dębowej beczce i oprócz składników z przepisu powyżej u mnie dodawało się jeszcze szczyptę ostrej papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 15.12.2022

    Tak. Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - przepis jest dobry, jednak u mnie pomija się groch i robię kapustę z samymi grzybami. Najlepiej z borowikami, wtedy grzyby nie czarnieją, a kapusta jest bardziej aromatyczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 28.12.2021

    Tak. Ja kapustę podsmażam na dużej ilości masła, dzięki temu ma delikatny smak. Osobno gotuję grzyby oraz fasolę. Kapustę podlewam wywarem z grzybów, które później kroję i dorzucam do całości. Na koniec, kiedy groch jest już miękki mieszam go z kapustą i grzybami oraz zagęszczam zasmażką.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Pamiętam swoje ogromne zdziwienie, kiedy zobaczyłam, że ludzie robią kapustę z grochem w jednym garnku. I pomimo, ze mi smakowała, to jednak wolę na sposób z mojego domu. Czyli jeśli chodzi o kapustę, to podobnie, ale groch gotuję w oddzielnym garnku. Musi to być żółty, niełuskany groch. Gotuję, aż prawie bedzie z tego piure. Podaje się to na jednym talerzu, kapustę obok grochu i groch polewa się cabulką smażoną na "czarnym oleju" czyli tłoczonym na zimno rzepakowym. I smakuje to zupełnie inaczej niż groch z kapustą w jednym garnku, mimo, że składniki te same.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pikuś

    Pikuś , 03.12.2021

    Groch nie ugotuje się razem z kapustą

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Dębska

    Lidia Dębska , 29.12.2020

    Pierwszy raz gotowałam kapustę z grochem. wyszła mi naprawdę dobra. Przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 14.12.2020

    TAK. Wigilijna kapusta z grzybami i grochem w mojej wersji jest zdominowana przez kapustę i groch, a grzyby dopełniają ich smak. Na kilogram kapusty daję pół kilograma grochu. Takie zestawienie najbardziej mi odpowiada. Dodaję też znacznie więcej przypraw, tz w większych ilościach. Kiedy wszystkie składniki się przegryzą danie robi się pyszne, a smaki wyraziste. Wspaniałe danie na okres świąteczno-noworoczny, ale trzeba przygotowywać kilka porcji, bo bardzo szybko znika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula

    Ula , 09.12.2020

    Tak. Kapusta dawniej kiszona w beczce, deptana moimi nogami, teraz kupowana w słoiku. Grzyby za to sto procent zbierane i suszone przez co odwazniejszych członków rodziny ( mąż), groch z maminej grządki i dobry sprawdzony przepis, zeby z tego grochu z kapustą i grzybami, wyszło wigilijne danie o niezapomnianym smaku dzieciństwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 09.12.2020

    TAK. To moje ulubione wigilijne danie. Od lat przyrządza je moja Babcia. Jest najlepsza! Jednak czas płynie, sił ubywa i postanowiłam przejąć od Babci to danie. Robiłam dokładnie według Jej wskazówek. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała jakoś unowocześnić, lekko zmodyfikować dania by sprawdzić efekt. Powyższy przepis jest łatwy i obiecuje prawdziwą ucztę dla podniebienia. Tym bardziej, że w spiżarce znajdują się własnoręcznie zebrane grzyby :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 28.11.2020

    Tak. Przepyszne danie wigilijne, które gości na moim stole co roku. Smak i zapach kapusty w tym dniu jest wyjątkowy, zachwyca aromatem, ponieważ przygotowuję ją z dużą ilością aromatycznych suszonych grzybów i ulubionym grochem. Ten przepis jest bardzo dobry, u mnie wychodzi zawsze super. Dość duża ilość wychodzi, ponieważ zawsze robię z podwójnej porcji i szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 27.11.2020

    Tak. Oj tak obowiązkowo na wigilii musi być kapusta z grzybami, specjalnie do niej grzyby suszę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta wigilijna z grzybami i grochemKapusta wigilijna z grzybami i grochem

Komponując wigilijne menu, pamiętaj o daniu, takim jak kapusta z grzybami. Przepis babci jest prosty w przygotowaniu, a wiele osób twierdzi, że jest też najlepszy, ponieważ wykonuje się go według tradycyjnych, sprawdzonych receptur. Wigilijna kapusta z grzybami to tak naprawdę tylko kilka składników, które połączone ze sobą gwarantują wyśmienity smak i aromat tego dania. Należy je jednak odpowiednio przygotować. Jak powstaje kapusta z grzybami? Przepis nie jest skomplikowany i powinien poradzić sobie z nim mało doświadczony kucharz.
Wigilijna kapusta z grzybami wymaga przygotowania odpowiednio dużego garnka, w którym najpierw podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Następnie dodajemy do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Ważne, żeby przed jej krojeniem, koniecznie przepłukać ją wodą – w ten sposób zniwelujemy zbytnią kwasowość. Następnie dodajemy do dania suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. W kolejnym kroku zalewamy wszystko wodą i gotujemy aż do momentu, w którym wyparuje.

Dla kogo?

Kapusta z grzybami wigilijna jest bardzo oryginalna i intensywna w smaku. Będzie smakować osobom, które lubią tradycyjne potrawy.

Na jaką okazję?

W jakich sytuacjach sprawdzi się kapusta z grochem i grzybami? Przepis babci jest bardzo prosty i idealnie wpisze się w menu wigilijnej kolacji podczas świąt Bożego Narodzenia.

Czy wiesz, że…?

Niezjedzona kapusta wigilijna z grzybami z powodzeniem może wylądować w zamrażarce. Poporcjowana w szczelnie zamknięte słoiki po wyciągnięciu będzie smakowała znakomicie. Niektórzy twierdzą nawet, że zdecydowanie lepiej niż w pierwszej wersji.

Dla urozmaicenia

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem nabierze wyrazu, jeśli doprawimy ją olejem lnianym i majerankiem. W roli przyprawy w przypadku tej potrawy sprawdzi się też ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu.