Kapusta z grzybami na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć w wodzie przez 2 h. następnie ugotować w tej samej wodzie i dodać kostkę bulionowa grzybowa.. Przecedzić, trochę wody z gotowani zostawić. Gdy przestygną pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2

Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć, Zalać woda i ugotować przez 1/2 h z listkiem laurowym i zielem. Odlać wodę. Cebule pokroić w kostkę.

Krok 3

Na dużej patelni duży garnek. Dodać masło i podsmażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucić odciśniętą kapustę kiszoną oraz grzyby . Smażyć chwile, podlać 1/3 szklanki wywaru grzybowego. Smażyć przre ok 15 minut, dodając stopniowo w razie potrzeby masło, doprawić do smaku delikatem oraz pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybamiKapusta z grzybami

Danie to kojarzy się zwłaszcza ze świątecznym menu, bo bez kapusty z grzybami trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Dobrze doprawiona, delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i lekko pikantna, przywoła smak świąt także w inne dni roku, kiedy akurat nabierzesz ochoty na tę potrawę. Planując jej przygotowanie, pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej namoczyć grzyby i nie wylewać wody, która została do tego wykorzystana. Wywar grzybowy będzie bowiem ważny również w kolejnych etapach przyrządzania dania z kapusty. Potrawę możesz podać jako dodatek do obiadu albo – razem z kawałkiem chleba i gotowaną ciecierzycą lub grochem – potraktować jak samodzielne danie i serwować na kolację. Sprawdzi się też jako nadzienie do krokietów, pierogów, roladek, wypieków drożdżowych czy wytrawnych sakiewek z ciasta francuskiego. Idealnie pasować będzie do nich czerwony barszcz, serwowany w filiżankach. Zobacz jak przyrządzić kapustę z grzybami i korzystaj z możliwości, jakie ta potrawa daje w kuchni! To przepis, który będziesz wielokrotnie powtarzać.