
Składniki
ciasto:
500 gramów
150 mililitrów
farsz:
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
50 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.

Krok 2
W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.

Krok 3
Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione kostkę rosołową wołową Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Krok 4
Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem, zmiel w maszynce i wymieszaj z surowymi jajkami.

Krok 5
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.

Krok 6
Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.


Dobra rada:
Jeśli chcesz aby pierogi były jarskie usuń z przepisu boczek dodając do farszu w zamian suszoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kaszą gryczaną
Podczas swoich kulinarnych eksperymentów z tym tradycyjnym polskim daniem nie ograniczaj się wyłącznie do pierogów ruskich lub kapuścianych. Pierogi z kaszą? Proszę bardzo! Kasza gryczana to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, gulaszy i sosów. Świetnie sprawdzi się także jako podstawowy składnik farszu na pierogi z kaszy gryczanej, które dzięki niej zyskają ciekawy smak. Masz ochotę na niebanalny posiłek? Chcesz zaskoczyć swoich domowników? Zaserwuj im pierogi z kaszą gryczaną.
Dla kogo? Mogą się pojawić na twoim stole, jako urozmaicenie popularnych pierogów z kapustą, grzybami, mięsem lub ziemniakami. Masz słabość do tej słynnej, mącznej potrawy? Dzięki farszowi z kaszy gryczanej do pierogów odkryjesz popularne danie na nowo. W dodatku pierogi z kaszy gryczanej okażą się bardzo apetyczną nowinką, do której chętnie będziesz wracać.
Na jaką okazję? Z łatwością przyrządzisz przepis na pierogi z kaszą gryczaną samodzielnie w dowolnym momencie. Pierogi z kaszy gryczanej nadają się do położenia na świątecznym stole, ale sprawdzą się również jako urozmaicenie codziennego obiadu. Aby nadzienie do pierogów z kaszą było aromatyczne, wcześniej podsmaż wędzony boczek oraz cebulę, a dopiero potem dodaj kaszę. Wszystko gotuj w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego lub w bulionie warzywnym albo mięsnym. Ewentualnie całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika. Przygotowanie farszu na pierogi z kaszy gryczanej dopasuj do siebie.
Czy wiesz, że? Opcjonalnie kaszę gryczaną przyrządzisz też oddzielnie (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu), a następnie zmieszasz z podsmażanymi składnikami. Do farszu pieroga z kaszą gryczaną możesz dodać również suszone leśne grzyby – podgrzybki, borowiki lub prawdziwki. Po ostygnięciu nadzienia dopraw je pieprzem, solą oraz majerankiem. Farsz do pierogów z kaszą gryczaną jest już gotowy. Co dalej? Ciasto na pierogi zagnieć z mąki i ciepłej wody, dbając o jego elastyczną konsystencję.
Dla urozmaicenia: Do nadzienia warto dodawać również twaróg albo ser feta. Masz ochotę na warzywny akcent? Postaw na szpinak, soczewicę, suszone pomidory. Gotowe pierogi z kaszą gryczaną podawaj na ciepło, solo lub z podsmażoną cebulką.