
Składniki
2 szklanki
3 szklanki
1 sztuka
15 sztuk
4 łyżki
150 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki i wody zagnieć ciasto. Jeśli lubisz odrobinę twardsze - dodaj jeszcze jajko. Zwiń ciasto w kulę i przykryj ściereczką.

Krok 2
Śliwki zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.

Krok 3
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wytnij krążki, na których ułóż po jednej śliwce.

Krok 4
Zlep brzegi ciasta i gotuj pierogi we wrzącej wodzie, posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego.

Krok 5
W rondelku stop masło, dodaj miód i pozostałe 2 łyżeczki cukru waniliowego. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 6
Pierogi podawaj polane miodowo-maślanym sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z suszonymi śliwkami
Śliwki są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Pasują doskonale do mięs, ale również są pysznym owocowym dodatkiem do dań mącznych. Daniem jarskim, które ze śliwkami kojarzy się najbardziej, są knedle, to jednak trzeba przyznać, że pierogi z suszonymi śliwkami to propozycja równie godna uwagi kulinarnych smakoszy. Danie to możesz zrobić w sezonie owocowym, kiedy świeże śliwki dostaniesz na straganie, ale bardzo ciekawy smak uzyskasz robiąc farsz ze śliwek suszonych. Pierogi te możesz postawić na wigilijnym stole, jako alternatywę dla popularnych pierogów z kapustą. Kompot z suszu jest w wielu polskich domach stałą pozycją w świątecznym menu, dlaczego by więc nie zaproponować domownikom suszonych owoców w innej postaci? Aromatycznym akcentem w tym daniu jest słodka polewa zrobiona na bazie miodu, który doskonale pasuje do śliwek.