Pierogi z kaszą jęczmienną i serem białym - przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

farsz:

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, wlej olej i dopraw szczyptą soli. Zalej wrzącą wodą następnie przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 30 min.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 1

Krok 2

Gdy całość ostygnie przełóż na stolnice i wyrób ciasto.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 2

Krok 3

Szalotkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z masłem na patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz. W misce dokładnie wymieszaj ugotowaną kaszę, przygotowaną szalotkę, biały ser, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli oraz przyprawę Knorr.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wytnij okręgi za pomocą szklanki, a następnie na każde kółko nałóż farsz i uformuj pierogi.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 3-4 min od wypłynięcia.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do pierogów z kaszą jęczmienną i serem będzie kwaśna śmietana oraz natka pietruszki.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą jęczmienną i seremPierogi z kaszą jęczmienną i serem

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem są bardzo pożywne i sycące – jeśli więc porcja tradycyjnych pierogów zawsze pozostawia w tobie lekki niedosyt, warto wypróbować pomysł na zupełnie inny farsz! Przygotuj go na rodzinny obiad – z tego przepisu powstanie tyle pierogów, że uda ci się wszystkich poczęstować, a nawet spakować im porcję na wynos.

Dla kogo?

Pierogi z kaszą i serem to proste danie, które każdemu z nas pozwoli nieco odpłynąć myślami podczas przygotowywania. Wykrawanie ciasta i nakładanie nadzienia to niezwykle relaksujące zajęcie! Fani wszelkich pierogów mogą sprawdzić, czy farsz z kaszą jęczmienną i serem przypadnie im do gustu. Pierogi polecamy też wegetarianom, którzy szukają alternatywy dla mięsnego nadzienia, jednak znudziły im się już farsze z warzywami lub owocami.

Na jaką okazję?

Włączcie je do swojego obiadowego repertuaru. Pierogi z kaszą jęczmienną i serem można też spakować na lunch w pracy lub odgrzać na patelni i podać na kolację. Być może posmakują twojej rodzinie bardziej niż pierogi ruskie.

Czy wiesz, że?

Pierogi z kaszą i serem jada się na Wschodzie – przywędrowały do nas z terenów kresowych, Podlasia i Lubelszczyzny. To jeden ze zdrowszych przepisów na to danie. Kasza jęczmienna zawiera duże ilości błonnika i skrobi, a do tego witaminy i składniki mineralne. Dodaj jeszcze aksamitne ciasto rozpływające się w ustach… Pycha!

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o smacznej okrasie z roztopionego masła! Całość możesz posypać podsmażoną cebulką. A jeśli nie przepadasz za tłustą polewą, podaj pierogi z bułką tartą lub śmietaną.