Pierogi z kaszą jęczmienną i serem
NOWY PRZEPIS
średnie
78 osób zapisało

Składniki
ciasto:
500 gramów
250 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
farsz:
100 gramów
200 gramów
5 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, wlej olej i dopraw szczyptą soli. Zalej wrzącą wodą następnie przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 30 min.

Krok 2
Gdy całość ostygnie przełóż na stolnice i wyrób ciasto.

Krok 3
Szalotkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z masłem na patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 4
Przygotuj farsz. W misce dokładnie wymieszaj ugotowaną kaszę, przygotowaną szalotkę, biały ser, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli oraz przyprawę Knorr.

Krok 5
Ciasto rozwałkuj, wytnij okręgi za pomocą szklanki, a następnie na każde kółko nałóż farsz i uformuj pierogi.

Krok 6
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 3-4 min od wypłynięcia.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do pierogów z kaszą jęczmienną i serem będzie kwaśna śmietana oraz natka pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kaszą jęczmienną i serem
Pierogi z kaszą jęczmienną i serem są bardzo pożywne i sycące – jeśli więc porcja tradycyjnych pierogów zawsze pozostawia w tobie lekki niedosyt, warto wypróbować pomysł na zupełnie inny farsz! Przygotuj go na rodzinny obiad – z tego przepisu powstanie tyle pierogów, że uda ci się wszystkich poczęstować, a nawet spakować im porcję na wynos.
Dla kogo?
Pierogi z kaszą i serem to proste danie, które każdemu z nas pozwoli nieco odpłynąć myślami podczas przygotowywania. Wykrawanie ciasta i nakładanie nadzienia to niezwykle relaksujące zajęcie! Fani wszelkich pierogów mogą sprawdzić, czy farsz z kaszą jęczmienną i serem przypadnie im do gustu. Pierogi polecamy też wegetarianom, którzy szukają alternatywy dla mięsnego nadzienia, jednak znudziły im się już farsze z warzywami lub owocami.
Na jaką okazję?
Włączcie je do swojego obiadowego repertuaru. Pierogi z kaszą jęczmienną i serem można też spakować na lunch w pracy lub odgrzać na patelni i podać na kolację. Być może posmakują twojej rodzinie bardziej niż pierogi ruskie.
Czy wiesz, że?
Pierogi z kaszą i serem jada się na Wschodzie – przywędrowały do nas z terenów kresowych, Podlasia i Lubelszczyzny. To jeden ze zdrowszych przepisów na to danie. Kasza jęczmienna zawiera duże ilości błonnika i skrobi, a do tego witaminy i składniki mineralne. Dodaj jeszcze aksamitne ciasto rozpływające się w ustach… Pycha!
Dla urozmaicenia:
Nie zapomnij o smacznej okrasie z roztopionego masła! Całość możesz posypać podsmażoną cebulką. A jeśli nie przepadasz za tłustą polewą, podaj pierogi z bułką tartą lub śmietaną.