Pstrąg z grilla z koperkiem – z cytryną i masłem | Przepisy.pl pixel

Pstrąg z cytryną i koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz koperek, otrzep z wody i posiekaj jak najdrobniej.

Krok 2

Spraw ryby, opłucz je i osusz. Następnie posmaruj olejem i posyp po wierzchu oraz wewnątrz przyprawą Knorr i wcześniej posiekanym koperkiem.

Krok 3

Następnie ułóż je pojedynczo w koszyczkach do pieczenia ryb lub na tacce z folii aluminiowej. Grilluj po 7 minut z każdej strony.

Krok 4

Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój w cząstki. Skrop gotowe pstrągi sokiem z cytryny.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj ryby obłożone cząstkami cytryny, z gotowym sosem Knorr oraz pieczywem.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Super potrawa, pyszna i zdrowa, nie jedna ryba przy pstrągu się chowa!!! Samo się robi, nie produkuje dużo śmieci, świetna dla dorosłych jak i dla dzieci!!!! :) Na MAXa lubię latem rybki, szczególnie w taki sposób szybki!!!! :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 22.06.2021

    TAK. Koperek drobno pokroję, na straży, by nikt nie chodził głodny w domu, stoję! Przygotuję ryby i oliwą je posmaruję, ja z przyjemnością w kuchni eksperymentuję! Skropię go sokiem z cytryny, my w takiej wersji pstrąga lubimy. Dodam sól morską, czosnek i pieprz cytrynowy - jak się cieszę, że mój pstrąg będzie wkrótce gotowy! Następnie koperek dam, ale apetyt na tę rybkę mam! Na tacce z folii go ułożę i będę grillowała, na moje ukochane danie czekała! Ja zamiast gotowego sosu sałatkowego pyszny sos sałatkowy będę robiła, z doświadczeń kuchennych się cieszyła!!! Sos ze śmietanki kremówki powstanie - jest pyszny Drodzy Panowie, Drogie Panie!!! Do śmietanki łyżkę mąki będę dodawała - pracą w kuchni się napawała! Sporo koperku posiekam - na mój sosik czekam! Na patelni masło klarowane rozgrzeje - u mnie w kuchni się dzieje. Trzy ząbki zmiażdżonego czosnku podsmażę, ja o moim pstrągu marzę! Szklankę bulionu warzywnego na patelnię dam - ja przepis na mój sosik marzeń mam. Teraz śmietankę z mąką na patelnię dołożę - pyszny będzie pstrąg, gdy ciepło jest na dworze! Dodam sól, pieprz, kurkumę, gałkę muszkatołową - już wkrótce będę się cieszyła rybką gotową! Chwilę sosik pogotuję, ciągle mieszając i ogromny apetyt mając! Dodam posiekany koperek i nieco soku z cytryny, my taki sosik bardzo lubimy! Rybę z moim sosem będę zajadała i chwilami wakacyjnego relaksu się napawała!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 19.06.2021

    TAK. Propozycję ciekawego załącznika mam do prezentowanej rybki. W dodatku efekt będzie nie tylko w smaku MAX! ale i w przygotowaniu całkiem szybki. Będą to tulipany z pomidorków, szczypiorku i serka śmietankowego. To smaczne mini danie i daje ciekawy efekt wizualny do tego. Pomidorki koktajlowe nacinam w poprzek i wzdłuż (ale -UWAGA! nie do końca), wnętrze wypełniam serkiem – to operacja znacząca. W spodzie pomidorka robię dziurkę wykałaczką, taki już mam tupet… Do niej wtykam szczypiorek… i tak wykonanych kilka egzemplarzy tulipanów - tworzy niezły bukiet. Pieczonego pstrąga urozmaici swym dodatkiem, a ja mam gotową kolację z kwiatkiem :-). Dlatego polecam – to świetna propozycja, by zaskoczyć dziewczynę czy żonę. Hmmm... ja w MAXpomysłach kulinarnych tonę…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 01.06.2021

    Pstrąg to ulubiona ryba mojej rodziny. Wspaniałe smakuje z grilla doprawiona masełkiem czosnkowym oraz farszem ze świeżych listków bazyli. Smaczna i zdrowa alternatywa na letni obiad, serwowany w plenerze wśród pięknej przyrody. Polecam serdecznie ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z cytryną i koperkiemPstrąg z cytryną i koperkiem

Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowiem wyjątkowo smaczne. Jak je przygotować? Wypróbuj połączenia z cytryną i koperkiem z tego przepisu. Wybierz świeże ryby i przygotuj je bezpośrednio po zakupie – dzięki temu ich smak będzie doskonały. Dokładnie je umyj, usuń wnętrzności i osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Następnie przypraw ryby drobno posiekanym, świeżym koperkiem, odpowiednią mieszanką przypraw i grilluj je z każdej strony. Poza sezonem sprawdzi się użycie patelni grillowej. Gotowe pstrągi skrop sokiem z cytryny, opcjonalnie możesz zamienić go na limonkowy, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem. Na wierzchu ryb ułóż plasterki cytrusów. Serwuj je z pieczywem, np. z chlebem razowym na żytnim zakwasie. Sprawdzi się również podanie ich z kolorową sałatką warzywną z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczną rybę i podziel się swoją opinią o tym daniu.