Pstrąg w migdałach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni podsmaż płatki migdałów, do momentu, aż będą rumiane. W międzyczasie filety z pstrąga oprósz przyprawą orientalną i skrop 2 łyżkami soku z cytryny.

Pstrąg w migdałach - Krok 1

Krok 2

Do uprażonych migdałów dodaj dwie łyżki masła, resztę soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie dopraw do smaku pieprzem.

Pstrąg w migdałach - Krok 2

Krok 3

Smaż lub grilluj filety z pstrąga przez około 10 min. Polej sosem z migdałami i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.

Pstrąg w migdałach - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg w migdałachPstrąg w migdałach

Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi dodatkami. Będzie wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz je na grillu lub specjalnej patelni i polejesz sosem, przygotowanym na bazie uprażonych na suchej patelni migdałów. Aby dodatkowo zmiękczyć filety, przed smażeniem skrop je sokiem z cytryny (który z powodzeniem zastąpisz limonowym). Jako przyprawa doskonale sprawdzi się świeżo zmielony czarny pieprz, który warto połączyć z drobno posiekaną natką pietruszki. Ryba z tego przepisu będzie świetną propozycją na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie, które podasz na wiele sposobów: sauté, z kromką świeżego chleba żytniego, zapieczonymi w piekarniku ziemniakami czy ugotowanym na sypko ryżem basmati. Pasować będą do niego również proste sałatki przygotowane na bazie świeżych warzyw. Gotowa ryba będzie prezentowała się wyjątkowo dobrze, jeśli przystroisz ją listkami świeżej mięty i cząstkami cytryny. Życzymy smacznego!