Dorsz po hiszpańsku - przepis w sosie pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Dorsz po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

heart
787 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

776 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

1 łyżeczka

4 sztuki

80 dekagramów

40 dekagramów

150 mililitrów

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, wysusz i pokrój na kawałki. Posyp przyprawą Knorr.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w plasterki pomidory, wodę oraz kawałki dorsza. Duś pod przykryciem do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posyp natką.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • qna

    qna , 16.08.2021

    Wypróbowane! Bardzo dobre danie! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Adamska

    Irena Adamska , 31.01.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dorka kamyk

    dorka kamyk , 24.09.2015

    bardzoo pyszne i szybkie danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po hiszpańskuDorsz po hiszpańsku

Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuchni i lubisz urozmaicać klasyczne dania, koniecznie przyrządź dorsza po hiszpańsku. Filety wspomnianej ryby należy najpierw odpowiednio przygotować: dokładnie je umyj, wysusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych, pokrój na kawałki podobnej wielkości i oprósz sugerowanymi w przepisie przyprawami. W czasie, gdy ryba będzie się marynowała, rozgrzej w rondlu oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę. Dobrym wyborem będzie żółta lub szalotka, które charakteryzują się dość łagodnym smakiem. Jeśli jednak preferujesz wyrazistość, wybierz białą lub czosnkową. Następnie dodaj pokrojone w talarki ziemniaki, sparzone i obrane ze skórek pomidory (sporo czasu zaoszczędzisz wykorzystując konserwowe, wybierając je, unikaj jednak tych, które są doprawione ziołami) oraz przygotowane wcześniej kawałki rybiego mięsa. Całość możesz podawać, kiedy ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość. Do tak przygotowanego dorsza pasować będzie purée przygotowane z zielonego groszku lub klasyczne ziemniaczane, dobrze doprawione koperkiem. Serwuj z ulubionymi sałatkami. Zobacz nasz sprawdzony przepis.