Szczupak w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak w sosie szafranowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 mililitrów

20 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 ziarna

3 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój warzywa, następnie ugotuj. Cytrynę pokrój w plastry.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 2

Krok 3

Rybę w rondlu zalej winem, octem i wodą tak, by mięso było przykryte. Dodaj ugotowane warzywa, rodzynki, plastry cytryny i gotuj na dużym ogniu.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 3

Krok 4

Osobno wymieszaj łyżkę masła, mąkę, cukier, szafran. Rozprowadź bulionem i doprowadź do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj łyżkę masła i przecedź.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 4

Krok 5

Rybę wyłóż na talerz, polej sosem i udekoruj ugotowanymi warzywami, rodzynkami i plastrami cytryny.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szczupak w sosie szafranowymSzczupak w sosie szafranowym

Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.