Sandacz duszony w koprze włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz duszony w koprze włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

20 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza umyj, osusz i podziel na porcje. Oprósz przyprawą Knorr.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 1

Krok 2

Koper włoski pokrój w plastry, marchewkę w drobne paski, czosnek w plasterki.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek, dodaj koper włoski oraz marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili zalej je winem, a następnie śmietaną.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 3

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa i ułóż na nim sandacza. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podawaj z ryżem. Najlepiej białym wymieszanym z dzikim.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 30.05.2022

    Prosty i wspanialy przepis!!Wysmienite danie,ktore robilam pierwszy raz i na pewno bede robic czesto!! Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz duszony w koprze włoskimSandacz duszony w koprze włoskim

Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego przygotowania potrzebujesz warzyw korzeniowych: marchewki i kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. To warzywo, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Surowy fenkuł ma lekko anyżowy smak, który traci po ugotowaniu. Jest łagodny i dobrze pasuje do pozostałych składników proponowanego dania. Aby je przygotować, na początek podduś warzywa na patelni i podlej je śmietanką. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i ułóż na nich kawałki przyprawionego wcześniej sandacza. Jeśli wolisz inne ryby, dokonaj zmiany. Zamiast sandacza w takim wydaniu sprawdzi się również szczupak czy sum. Duszony sandacz w koprze włoskim to bardzo dobra propozycja na wigilijną, uroczystą kolację. Jego mięso jest wyjątkowo smaczne, chude i delikatne, zawiera też mało ości. Gotowe danie posyp koperkiem lub zielonym koprem włoskim i podaj z gotowanymi ziemniakami albo bez dodatków – w takiej wersji również będzie smaczne. Sprawdź nasz przepis i przygotuj duszonego sandacza na Wigilię.